BilimTeknoloji

Rusya’nın Ay’a iniş hayali suya süştü: Luna-25 uzay aracı Ay yüzeyine çarparak yok oldu

luna-25

Rusya’nın devlet uzay şirketi Roscosmos, Luna-25 adlı uzay aracının Ay’a inmeyi başaramadığını açıkladı. Ay yüzeyine çarpışması sonucu varlığını yitiren uzay aracı, ülkenin 1976 yılından beri gerçekleştirdiği ilk Ay inişi olacaktı.

Luna-25, geçtiğimiz hafta Ay’ın yörüngesine girdi ve sadece beş gün yörüngede kaldıktan sonra 21 Ağustos Pazartesi günü iniş yapması planlanıyordu. Ancak Roscosmos, hafta sonu uzay aracının iniş öncesi yörüngesine taşınırken “teknik bir arıza” meydana geldiğini belirtti. Şimdi ise organizasyon, Luna-25’in kaybolduğunu ifade ediyor.

Rusya, Hindistan’ın Chandrayaan-3 misyonunu geçerek Ay’a iniş yapmaya çalışıyordu. Bu uzay aracı da bu ay Ay’ın yörüngesine girdi ve Hindistan Uzay Araştırmaları Organizasyonu (ISRO), Chandrayaan-3’ün 23 Ağustos’ta Ay’ın güney kutbuna iniş yapacağını duyurdu. Eğer başarılı olunursa, bu iniş Ay’ın güney kutbuna yapılan ilk iniş olacak.

Luna-25’in iniş sonrası görevi, Ay’ın güney kutbundaki buzulları incelemek ve uyduyu nasıl oluşturduğuna dair içgörüler kazandırmaktı. Buzulların analizi, bilim insanlarının “yeryüzündeki uydu üzerinde suyun nasıl ortaya çıktığı ve bu sürecin dünyada suyun ortaya çıkışıyla bağlantılı olup olmadığı” konusunda teoriler oluşturmasına yardımcı olacaktı.

Ay inişlerinin zorlukları ve diğer başarısız denemeler

Ay’a iniş kolay bir iş değildir ve sıklıkla başarısızlık ve hayal kırıklığıyla sonuçlanır. Bu yılın başlarında, Japon start-up’ı ispace, üç aylık yolculuğun ardından Hakuto-R Mission 1 iniş aracıyla iletişimi kaybetti. Ayrıca, ISRO, iniş sırasında Chandrayaan-2 Vikram iniş aracıyla teması kaybederek başarısız oldu.

İLGİLİ HABERLER