Teknoloji

Rusya’nın yeni nesil Soyuz uzay aracı MS-23 Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaştı

rusya ms-23
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Rusya MS-23 adını taşıyan yeni nesil Soyuz uzay aracını kozmonotlar Sergey Prokopyev ve Dmitry Petelin ile NASA astronotu Frank Rubio’yu Dünya’ya geri getirmek için Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderdi. Rusya’nın uzay ajansı Roscosmos’tan verilen bilgiye göre, insansız uzay aracı cumartesiyi pazara bağlayan gece Türkiye saatiyle 3.58’de ISS’e bağlandı. MS-23 24 Şubat’ta Kazakistan’daki Baykonur uzay üssünden fırlatılmıştı.

MS-23’ün ilk yolculuğunu bu yılın ilerleyen zamanlarında gerçekleştirmesi planlanıyordu. Ancak aralık ayında mikro meteor çarpmasının ardından MS-22’de soğutucu sızıntısı meydana gelmesi nedeniyle işler değişmişti.

Yaşanan problemin ardından MS-22’nin ISS’teki mürettebatın Dünya’ya nasıl getireceği konusunda endişeler ortaya çıkmıştı. Bu süreçte Rus kozmonotların MS-22 ile NASA astronotunun ise SpaceX Crew Dragon ile döneceği bir acil durum planı üzerinde uzlaşılmıştı. Ancak bu planı uygulamaya gerek kalmadı.

Rusya MS-23’ü göndermesinin ardından MS-22’yi geri getirecek

Rusya MS-23 uzay aracını ISS’e gönderse de, bu durum oradaki mürettebatın hemen Dünya’ya döneceği anlamına gelmiyor. Prokopyev, Petelin ve Rubio eylül ayına kadar istasyonda görev yapmaya devam edecek. Normal şartlar altında üçlü mart ayında Dünya’ya dönecekti. Rusya MS-22’yi önümüzdeki ay içinde Dünya’ya döndürmeyi planlıyor.

İLGİLİ HABERLER