Teknoloji

Rusya kendi akıllı telefon işletim sistemini yapmak istiyor

rusya

rusya-bayrak-050714

Rusya, teknoloji konusunda Batı’ya bağımlı kalmak istemiyor. Bu bağımlılığı ortadan kaldırmak için kolları sıvayan Rusya, işe iOS ve Android’in yerini alacak bir mobil işletim sistemi hazırlayarak başlamayı planlıyor. Rusya İletişim Bakanı Nikolay Nikiforo, Apple ve Google’ın mobil işletim sistemleri yerine Sailfish tabanlı açık kaynaklı bir işletim sistemi kullanmayı planladıklarını belirtti.

Bir mobil işletim sistemi olan Sailfish’in altında Finlandiya merkezli Jolla’nın imzası bulunuyor. Jolla’nın bu ay içinde Rus teknoloji topluluğunun üyeleriyle bir araya gelerek gelişim sürecini başlattığı öne sürülürken, Nikiforo nihai amaçlarının önümüzdeki 10 yıllık dönem içinde yabancı teknolojilere bağımlılığı yüzde 50 seviyesine indirmek olduğunu dile getirdi.

Halihazırda yabancı teknolojilerin Rusya pazarındaki payı yüzde 95’e ulaşmış durumda. Rusya’nın kendi teknolojisini geliştirme isteğinde 2014’te Kırım’ı topraklarına katmasının ardından maruz kaldığı yaptırımlar önemli rol oynuyor. Kararın alınmasındaki temel motivasyon ise yabancı devletlerin erişemediği bir akıllı telefon işletim sistemi oluşturmak şeklinde tanımlanıyor.

Rus hükümeti geçmişte Apple ve diğer teknoloji şirketlerinden kaynak kodlarını talep etmiş ve ABD’nin bu şirketlerin güvenli iletişimini arka kapılardan izleyip izlemediğini görmek istemişti. Teknoloji şirketleri Rusya’nın bu talebini geri çevirmişti. Sailfish OS’in halihazırda Rusya’da yüzde 0.5’lik bir pazar payı bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER