Teknoloji

Rusya Uluslararası Uzay İstasyonu’na otel inşa etmeyi planlıyor

Bazı Amerikan girişimler para ödeyen müşterilerini uzaya ya da en azından dünya ile uzay sınırına çıkarmak için çalışmalar yapıyor. Rusya ise daha büyük bir projenin üstünde çalışıyor. Popular Mechanics, Rus uzay şirketi Ruscosmos’un Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) üzerinde lüks bir otel inşa etmeyi planladığını öne sürdü. Yayın organı bununla ilgili detayların yer aldığı bir teklifi gördüğünü iddia ediyor.

Heybesi büyük olan herhangi bir kişi, en az 40 milyon dolar ödeyerek uzay istasyonunda bir ya da iki hafta kalıp uzayda yaşam deneyimini tatma fırsatı elde edecek. 20 milyon dolarlık ek bir ücret sayesinde bir kozmonotla uzay yürüyüşü yapma fırsatı da sunulacak.

Yayın organı, Rus yüklenici uzay şirketi RKK Energia’nın inşa etmeyi planladığı ikinci modül için, 279 ile 446 milyon dolar arasında bir maliyet öngördüğünü yazıyor. RKK Energia, inşa edeceği iki modülden birincisinin inşaatına çoktan başladı, bu modül bilim laboratuvarı ve enerji santrali işlevlerini görecek. İkinci modülün inşa edilmesinin, her zaman planın bir parçası olduğu, ancak Rus devletinin sadece tek bir modülün inşaatı için para ayırdığı söyleniyor.

Turist modülü dıştan bakıldığında birinci modüle benzeyecek. Ne var ki, içinde dört adet konaklama bölümü bulunacak, bunların her biri iki metreküplük alandan oluşacak ve 9 inçlik pencerelere sahip olacak. Ayrıca iki adet “medikal ve hijyen” istasyonu bulunacak. Bunlara bir de 16 inçlik pencere taşıyan ortak kullanım alanının eklenmesi planlanıyor.

RKK Energia, NASA ile ISS’e taşınacak astronotlar için var olan anlaşmanın bitmesinin ardından Soyuz’dan her uçuşta bir ya da iki turist taşımayı planlıyor. İnşaatın başlaması için her biri başlangıçta 4 milyon doları ödemeyi kabul eden 12 zengin yolcuya ihtiyaç duyuluyor. Eğer yılda en az altı yolcu uzay otelinde bir hafta boyunca kalmak için ödeme yaparsa, yatırım yedi yılda kendisini amorti etmeyi başaracak.

Bu arada Popular Mechanics, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun 2028 yılında kullanımdan çıkacağını belirtiyor. Uzay şirketi, modülün inşasının beş yılda biteceğini söylüyor, bu da bir an önce çalışmalara başlanması gerektiği anlamına geliyor.

İLGİLİ HABERLER