Teknoloji

Rusya seçimlerde görevli resmi çalışanların iPhone kullanmasını yasakladı

rusya iphone

Rusya iPhone‘un resmi kurumlarda görevli bazı çalışanlarca kullanımına yasak getirdi. Söz konusu kararın ülkede 7 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilecek başkanlık seçimi nedeniyle alındığı belirtildi. Reuters’ın haberine göre, bu karar iPhone’ların “Batı ülkelerinin istihbarat müdahalelerine açık olması” nedeniyle alındı.

Rus gazetesi Kommersant’ın haberi ise yasağın kapsamı konusunda daha net bir fikir edinmeyi sağlıyor. Haberde kararın seçimlere hazırlık sürecinde görev yapan çalışanlar için geçerli olduğu belirtildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir numaralı yardımcısı olan Sergey Kiriyenko, iç siyasetle ilgili görevleri olan memurların 1 Nisan’a kadar iPhone’larını kullanmayı bırakmalarını istedi. Kremlin’in iPhone’ların yerine farklı işletim sistemleriyle çalışan cihazlar tedarik edeceği belirtildi.

Toplantı sırasında bir yetkilinin katılanlara “iPhone kullanmaya son. Ya atın, ya da çocuklara verin. Herkes bunu mart ayı bitmeden yapsın” şeklinde konuştuğu da verilen bilgiler arasında yer alıyor.

Rusya iPhone dışında Android telefonların da resmi işlerde kullanımını istemiyor

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov ise konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Akıllı telefonlar resmi işler için kullanılmamalıdır. Hangi işletim sistemine sahip olursa olsun – Android veya iOS – herhangi bir akıllı telefonun oldukça şeffaf bir mekanizması vardır. Doğal olarak, resmi amaçlar için kullanılmazlar.”

Rusya iPhone kullanımına sınırlı bir yasak getirse de, Apple’ın Rusya’ya yönelik yaptırımının daha ağır olduğunu belirtmek gerekiyor. Cupertino merkezli şirket, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından ürünlerinin ülkede satışını yasaklamıştı.

İLGİLİ HABERLER