Teknoloji

Rusya 14 Mart günü Instagram’a erişim engeli getiriyor

rusya instagram

Rusya’da Facebook’a erişim engeli geldikten bir hafta sonra, ülkenin iletişim ajansı Roskomnadzor Instagram’ı da yasaklayacağını duyurdu. Facebook yasağının Rus medyasına karşı ayrımcılıkla ilgili olduğu söylenirken, hükümet Instagram yasağının; ana şirket Meta’nın, moderatörlerinin Rus askerlerine karşı şiddet çağrısında bulunduğu gönderilerin Ukrayna da dahil olmak üzere belirli ülkelerden gelmesine izin verme kararı nedeniyle verildiğini dile getirdi.

Instagram’ın şefi Adam Mosseri, konuyla ilgili bir tweetinde, “Bu karar, Rusya’daki 80 milyonu birbirinden ve yaklaşık %80’inin ülkelerinin dışında bir Instagram hesabını takip ettiği Rusya’daki insanları dünyanın geri kalanından koparacak. Bu yanlış.” dedi.

Rusya’nın iletişim ajansının açıklamasının Türkçeleştirilmiş hâli ise aşağıda yer alıyor:

Bildiğiniz gibi 11 Mart’ta Meta Platforms Inc. sosyal ağları Facebook ve Instagram’da Rus vatandaşlarına yönelik şiddet çağrıları içeren bilgilerin yayınlanmasına izin vererek eşi görülmemiş bir karar aldı.

Instagram sosyal ağında, Rus Başsavcılığının Roskomnadzor’un bu sosyal ağa erişimi kısıtlamasını talep etmesiyle bağlantılı olarak, Ruslara karşı şiddet eylemlerini teşvik eden ve kışkırtan mesajlar dolaşıyor.

Aktif Instagram kullanıcılarının fotoğraf ve video materyallerini diğer sosyal ağlara aktarması ve bağlantılarını ve abonelerini bilgilendirmesi zaman alacağından, Roskomnadzor, Instagram’a erişim kısıtlamaları getirme prosedürünü ek bir 48 saatlik geçiş süresi ile, 14 Mart’ta 00:00’da tamamlamaya karar verdi.

Hükümetin kararı, Rus oligarklarının işgale karşı çıkmak için Instagram’ı kullandığından bahsetmiyor. Bu durum, Rus milyarder Roman Abramovich’in kızı Sofia Abramovich gibi büyük takipçi kitlesine sahip olan ve “etkin hesap”lara sahip hâle gelen oligarkların çocuklarına kadar uzanıyor. Abramovich, “Kremlin’in propagandasının en büyük ve en başarılı yalanı, çoğu Rus’un Putin’in yanında olduğudur.” şeklinde bir mesajı yakın zamanda paylaşmıştı. Bir dönem Rusya’nın en zengin 15. kişisi olan bankacı Oleg Tinkov ise, “Biz bu savaşa karşıyız!” diye biten bir Instagram paylaşımıyla en dikkate değer muhaliflerden biri olarak göze çarpıyor.

İLGİLİ HABERLER