Teknoloji

Rusya söylediği Instagram yasağını uygulamaya başladı

rusya instagram

İnternet izleme hizmeti GlobalCheck’e göre, Rusya sözünü verdiği Instagram’a erişim yasağını pazartesi gününden itibaren uygulamaya başladı. Böylelikle sosyal medya platformu ülke nüfusunun büyük çoğunluğu için erişilemez duruma geldi.

Rusya, ana şirket Meta’nın bazı ülkelerdeki Facebook ve Instagram kullanıcılarının, ülkenin Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Rus askerlerine karşı şiddet çağrısı yapmasına izin verme kararına yanıt olarak geçtiğimiz hafta Instagram’ı yasaklamayı planladığını duyurmuştu. Rusya, savaşla ilgili bilgi akışını kontrol etmek amacıyla çevrimiçi platformlara erişimi sürekli olarak kısıtlıyor. Facebook ve Twitter’a erişim zaten engellenmiş durumda bulunuyor.

Geçen Cuma, Instagram şefi Adam Mosseri bir tweetinde “Bu karar, Rusya’daki 80 milyonu birbirinden ve Rusya’daki insanların yaklaşık %80’i ülkelerinin dışında bir Instagram hesabını takip ettiğinden, dünyanın geri kalanından koparacak. Bu yanlış.” demişti.

Hafta sonu boyunca, Instagram’daki Rus influencerlar, takipçilerine veda mesajları göndererek onları diğer platformlarda takip etmeye veya devletin yasağını aşmak için VPN yazılımı indirmeye teşvik etti. Washington Post’un haberine göre, bir Rus moda fenomeni olan Karina Nigay canlı yayınladığı bir videoda yasaktan yakındı. “Bu benim işim,” dedi Nigay. “İşten yeni kovulduğunuzu ve hiç gelir elde etmediğinizi hayal edin, ancak aynı zamanda aileniz için, astlarınız varsa ekibiniz için harcamalarınız var ve sonra birdenbire ekibinize ödeme yapacak hiçbir şeyiniz kalmıyor.”

Nigay daha sonra yasağın Rus moda markaları için iyi olabileceğini öne sürdü. Ayrıca, şikayetlerini Ukraynalıların kötü durumuyla olumsuz bir şekilde karşılaştıran videosuna yorum yapanlara, “Dinleyin, her türlü pisliği, tüm bu propaganda hikayelerini yazanlar, kesinlikle umurumda değil.” diyerek yanıt verdi.

Öte yandan Instagram, zengin oligarklar ve aileleri de dahil olmak üzere Rusların savaşa karşı konuşmaları için bir platform niteliğini taşıyor. Milyarder Roman Abramovich’in kızı Sofia Abramovich, Instagram’da Putin karşıtı bir gönderiyi, daha sonra silmeden önce paylaştı. Zengin Rus bankacı Oleg Tinkov ise savaşın “düşünülemez ve kabul edilemez” olduğunu yazdı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER