Teknoloji

Rusya Facebook ve Twitter’ın üstündeki baskısını artırıyor

rusya

Rusya uzun süredir büyük sosyal ağların Rus kullanıcılarına ait verilerini ülke sınırları içinde saklamasını istiyor. Ancak bu durum artık eskisinden daha somut bir tehdit hâline gelmişe benziyor. Ülkenin iletişim, bilgi teknolojisi ve medyadan sorumlu düzenleyici kurumu Roskomnadzor, Facebook ve Twitter hakkında idari bir yargılama başlattığını açıkladı. Söz konusu soruşturmanın Facebook ve Twitter’ın Rus kullanıcıların verilerini ülkeye taşımaları konusundaki uyarıları dinlemediği gerekçesiyle başlatıldığı belirtildi.

Roskomnadzor tarafından yapılan açıklamada, 17 Aralık itibarıyla iki sosyal ağa da bir mektup gönderildiği ve kendilerine yasal geçerliliği olan bir yanıt vermeleri için 30 gün süre tanındığı ifade edildi. Ancak soruşturma başlatılması, Roskomnadzor’un aradığı yanıtı alamadığını gösteriyor.

Facebook ve Twitter’ın akıbeti şu an için belirsizliğini koruyor. Roskomnadzor’dan Vadim Ampelonski, her iki sosyal ağa da ceza kesilebileceğini ifade etti. Ampelonski, cezanın ne olabileceği ve uygulanabileceği konusunda ise şu an için bilgi vermedi. Roskomnadzor’un tepesindeki isim olan Aleksandr Zharov, Facebook’un 2018 sonuna kadar kullanıcı bilgilerini Rusya’ya taşımaması durumunda engellenebileceğini belirtmişti. Ancak henüz bu cephede netleşen bir şey yok.

Hem Facebook’un hem de Twitter’ın Rusya’da kalabilmek için duruma oldukça dikkatli yaklaşması gerekiyor. Her iki platform da, yalan haber yayımı ve seçimlere müdahale nedeniyle çok sayıda Rusya bağlantılı hesaba operasyon yapmıştı. Rusya’nın sevmediği platformları susturmaktan çekinmediği de Telegram örneği sayesinde biliniyor. Bu da Facebook ve Twitter adına süreci daha hassas hâle getiriyor.

İLGİLİ HABERLER