Teknoloji

Rusya’nın “blogger yasası” bugün itibarıyla yürürlüğe girdi

rusya

rusya-bayrak-050714

Rusya’da blogları medya kuruluşu olarak kaydeden ve blog sahiplerinin medya kuruluşları için belirlenen tüm standartlara uymasını zorunlu kılan yeni yasa bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçtiğimiz mayıs ayında onayladığı yasadan günlük tekil ziyaretçi sayısı 3 bin üzerinde olan bloglar etkilenecek. Bu durum boş zamanlarında bloglarıyla ilgilenen blog sahiplerinin üzerindeki yükün artacağı anlamına geliyor.

Bugünden itibaren yeni yasanın kapsama alanına giren tüm blogların yetkili mercilere kayıt olması gerekiyor. RT.com’da yer alan habere göre, Rusça içerik sunan ve hedef kitlesi Rusya vatandaşları olan blog yazarları, Rusya dışında yaşasalar bile bu yasaya uymak zorunda. Yasaya uymayan bloglara Rusya içinden erişim engellenebilecek.

Resmi makamlara kayıt zorunluluğuna ek olarak, blog yazarlarının yeni dönemde yazılarını yayınlamadan önce içindeki bilgilerin doğruluğunu kontrol etmesi gerekecek. Blog yazarları bu yeni dönemde müstehcen bir dil kullanamayacak, aynı zamanda çevrim içi kitleden eleştiri görecek bir materyal üretemeyecek. Yasaya uymayan bireysel blog yazarlarına 10 bin ila 30 bin ruble (600-1800 TL) arasında değişen para cezaları kesilecek. Medya kuruluşlarıysa 500 bin rubleye (32 bin TL) kadar varan para cezalarıyla karşı karşıya kalacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER