Teknoloji

Rusya 2029’da Ay’a insan göndermeyi planlıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ay-291015

Rusya Federal Uzay Dairesi (Roscosmos), 2029’da Ay’a insan göndermeyi planladığını açıkladı. Söz konusu plan, Roscosmos’un 2029 itibarıyla Ay’da bir istasyon kurma ve yönetmeye dair geniş kapsamlı planının bir parçası niteliğini taşıyor. Moskova’da düzenlenen bir uzay ve teknoloji konferansında konuşan Roscosmos Energia başkanı Vladimir Solntsev, söz konusu görevde kullanılacak uzay aracının üretimine başlandığını ve aracın ilk uzay yolculuğunun 2021’de gerçekleşmesinin planlandığını belirtti.

Solnstev, uzay aracının ilk uçuşunun ardından 2023’te Uluslararası Uzay İstasyonu’na yanaşacağını dile getirdi. 2025’te ise Roscosmos, uzay aracının mürettebatsız bir versiyonunu Ay’a gönderecek. 2029’da ise Rus kozmonotları Ay’a ayak basacak.

Roscosmos’a bu yolculuk sırasında Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) da eşlik etmesi muhtemel gözüküyor. BBC News’te yer alan habere göre, ESA ile Roscosmos arasında Ay’ın Güney Kutbu’na bir araç göndermek için görüşmeler yürütülüyor. Luna 27 adını taşıyan söz konusu görevle Avrupalı astronotlar da Ay’a ayak basmış olacak.

Ay’a insan gönderme konusunda istekli olan sadece Roscosmos ve ESA değil. Çin de 2007’den bu yana Ay’a yolculuk konusunda çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu doğrultuda Dünya’nın uydusuna üç adet insansız uzay aracı gönderen Çin, 2020’li yılların ortasında astronotlarını Ay yüzeyine indirmeyi amaçlıyor. NASA ise insanlı yolculuk konusundaki çalışmalarını Mars üzerine yoğunlaştırmış durumda.

İLGİLİ HABERLER