Teknoloji

Rusya ön yüklü Android uygulamaları sebebiyle Google’a 6.75 milyon dolar ceza kesti

google play store çince uygulamalar

rusya androidGoogle’a Android telefon üreticilerini cihazlarında kendisine ait uygulamaları ön yüklü biçimde sunmaya zorladığı gerekçesiyle Rusya tarafından para cezası kesildi. Karara göre, internet devi 6.75 milyon dolarlık bir ödeme yapacak.

Rusya Android akılı telefon ve tablet pazarının hacmen büyük olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Arama pazarında Google’a rakip olan Rus internet şirketi Yandex, geçtiğimiz yıl Google’ın Android alanındaki hakimiyetini suistimal ettiği gerekçesiyle şikayette bulunmuştu. Şikayet sonucunda Google’a kesilen ceza, şirketin 1 saatte kazandığı paradan bile az bir miktar. Ancak  bu ceza, ABD dışında özellikle Avrupa kıtasında son dönemde şirketin gördüğü baskıya dikkat çekme konusunda sembolik bir önem taşıyor.

Avrupa Birliği tarafından Google aleyhine açılan tekel davalarının önemli bir kısmında Rusya’dakiyle aynı noktaya odaklanılıyor. Şirketin Android cihazlarında servislerini ön yüklü olarak sunmak adına pazardaki hakim pozisyonunu kötüye kullandığı iddiası farklı Avrupa ülkelerinde dile getiriliyor. Rusya’da,Avrupa’nın genelinin aksine, Google’ın karşısında ciddi bir rakip bulunuyor. Yandex, Rusya’daki arama pazarının yüzde 60’ını kontrol ediyor. Ancak Yandex mobile olan yönelim arttıkça elindeki avantajı yitireceği endişesini taşıyor.

Rusya Android sonrasındaki hedefini de belirledi

Rusya’nın yeni tekel ile mücadele kurumu FAS bir sonraki hedefini de belirlemiş durumda. Başlatılan yeni soruşturmada, Apple’ın iPhone 6s ve 6s Plus modellerinin fiyatlarında haksız bir ayarlama yapıp yapmadığı araştırılıyor. Söz konusu iddia, iPhone 6s ve 6s Plus’ın geçtiğimiz ekim ayında Rusya’da satışa sunulmasının ardından gündeme gelmişti. Apple ve diğer 16 aracı satıcı uzun süre aynı satış oranlarını uygulamıştı.

İLGİLİ HABERLER