Rusya ve ABD arasında Kırım’ın Rusya’ya katılma süreciyle başlayan ve Ukrayna’da yaşanan olaylarla devam eden gerginlik iki ülkenin işbirliği yaptığı alanları etkileyecek gibi gözüküyor. ABD’nin ticari yaptırım kararlarına karşılık vermek isteyen Rusya, ABD’nin 2020 yılından sonra Uluslararası Uzay İstasyonu’nu kullanmak için yapacağı talebi reddedecek.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nun bakımı ve yönetimi Amerikan ve Rus mürettebat tarafından gerçekleştiriliyor. Ancak NASA 2011 yılı itibarıyla mekik programını durdurduğu için istasyona sadece Rus uzay araçlarıyla ulaşılabiliyor. ABD halihazırda Rusya’ya astronot başına 60 milyon dolarlık bir taşıma ücreti ödüyor. Bu taşıma sisteminin 2024’e kadar sürmesi planlanıyor.
Rusya Başbakan Yardımcısı Dimitri Rogozin dün yaptığı açıklamada Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki Rus bölümünün ABD’ye ihtiyaç duymadan varlığını sürdürebileceğini, ABD bölümünün ise Rusya’ya muhtaç olduğunu belirtti. Rogozin ABD’ye askeri uydularda kullanılmak üzere roket motoru satışını durduracaklarını da açıkladı.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Rusya, Telegram kurucusu Pavel Durov için tutuklama kararı çıkardı

ABD’nin robot süpürge kararı yeni modelleri durduracak

ABD yabancı robotların önünü kesen yeni yasağı duyurdu

OpenAI, Google ve Meta çalışanları yapay zekâ için düzenleme istedi

Huawei FreeClip 2 S’in 12.999 TL’lik Türkiye fiyatı netleşti
Bundan bir süre önce NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu dışında Rusya ile olan kontratlarını iptal ettiğini açıklamıştı. Bu karara gerekçe olarak Ukrayna krizi gösterilse de, bazı uzmanlar NASA’nın ABD hükümetinden daha fazla ödenek alma amacıyla böyle bir manevra gerçekleştirdiğini öne sürmüştü.
Günün Öne Çıkan Fırsatları
REKLAM — Bu içerikte satış ortaklığı bağlantıları bulunmaktadır. Bu bağlantılar üzerinden yapılan alışverişlerden Teknoblog komisyon kazanabilir.
NASA’dan yapılan açıklamadaysa Soğuk Savaş döneminde dahi uzay konusundaki işbirliğinin sürdüğünün ve iki ülkenin son 13 yıldır Uluslararası Uzay İstasyonu’nda uyumlu bir şekilde çalıştığının altı çizildi. İstasyondaki mevcut operasyonun normal biçimde sürdüğü belirtilirken, Rusya’dan NASA’ya mevcut işbirliği yapısında bir değişikliğe yönelik herhangi bir açıklama gönderilmediği ifade edildi.
İlgili >> The Telegraph


