Teknoloji

Rusya 47 yılın ardından Ay’a geri dönüyor

rusya

Rusya, Ukrayna’ya karşı savaşının ardından kendisini önemli bir dünya gücü olmaya devam ettiği iddiasını savunurken Ay’a geri dönüyor. Luna-25 isimli uzay aracını taşıyan roket, ülkenin 1976’dan sonra gerçekleştirdiği ilk Ay görevini başlattı. Keşif ekibi, yüzeyin altındaki su buzunu kazarak keşif aracını Ay’ın güney kutbuna indirmeye çalışacak.

Luna-25’i taşıyan Soyuz 2.1 roketi Moskova’nın 5550 kilometre doğusundaki Vostochny Uzay Üssü’nden yerel saatle 02.11’de fırlatıldı. Rusya’nın uzay ajansı Roscosmos, uzay aracının fırlatıldıktan bir saat sonra Dünya’nın yörüngesinden Ay’a doğru itildiğini ve bu noktada görev kontrol ekibinin aracın komutasını devraldığını açıkladı.

Rusya’nın uzay şefi Yuri Borisov, Luna-25’in 21 Ağustos itibarıyla Ay’a indirilmesini hedeflediklerini belirtti. Daha önceki açıklamalarda hedef tarih olarak 23 Ağustos işaret edilmişti. Borisov, “Şimdi 21’ini bekleyeceğiz. Umarım Ay’a son derece hassas bir yumuşak iniş gerçekleşir. Birinci olmayı umuyoruz.” ifadesini kullandı.

Luna-25 Rusya için özel bir öneme sahip

Kabaca küçük bir araba büyüklüğündeki Luna-25, son yıllarda NASA ve diğer uzay ajanslarındaki bilim adamlarının bölgenin gölgeli kraterlerinde su buzu izleri tespit ettiği ayın güney kutbunda bir yıl boyunca çalışacak. Kremlin, Batı’nın çoğu Moskova’nın havacılık sektörünü hedef alan Ukrayna savaşıyla ilgili yaptırımlarının Rus ekonomisini felce uğratmadığını iddia ettiği için, Luna-25’in bilimsel misyonundan daha büyük bir anlamının olduğu söylenebilir.

Rusya, Ay’a iniş için Hindistan’la yarışıyor. Hindistan’ın 14 Temmuz’da uzaya fırlatılan Chandrayaan-3 uzay aracı bu hafta itibarıyla Ay’ın yörüngesine varmış durumda. Hindistan da Ay’ın güney kutbuna inişi 23 Ağustos’ta gerçekleştirmeyi hedefliyor. Bu yarıştan önce kimin galip çıkacağını görmek için beklemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER