Teknoloji

Rusya 2023’te iki turisti uzay istasyonuna götürecek

rusya soyuz

Rusya, yaklaşık 10 yıllık bir aranın ardından uzay turizmi konusunda yeniden harekete geçmişti. Rusya’nın resmi uzay kurumu Roscosmos, 2023’te iki uzay turistini ücret karşılığında Soyuz kapsülüyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na götüreceğini açıkladı. Bu turistlerden biri, tecrübeli bir Rus kozmonotuyla birlikte uzay yürüyüşü de yapabilecek. Söz konusu yürüyüş, Uluslararası Uzay İstasyonu’nu ziyaret eden turistler için bir ilk olacak.

Roscosmos, bu yolculukta Amerikan şirketi Space Adventures ile birlikte çalışacak. Space Adventures, zengin müşterileri için uzay yolculukları ayarlıyor. Daha önce de Roscosmos ile birlikte yedi turisti uzaya yollayan şirketin yolculuğa çıkardığı son isim, Cirque du Soleil kurucularından Guy Laliberté olmuştu. Laliberté, 2009’un eylül ayında Uluslararası Uzay İstasyonu’na gitmişti.

Roscosmos, bu yolculuğun ardından NASA’nın astronotlarının uzaya taşınmasına odaklanma amacıyla turistik uzay seyahatlerini durdurmuştu. NASA’nın Uzay Mekiği’nin 2011’de emekliye ayrılmasının ardından Amerikan astronotlarını uzaya taşımanın tek yolu Soyuz kapsülleri olmuştu. Bu nedenle NASA’ya öncelik veren Roscosmos, Soyuz kapsüllerindeki her bir koltuk için ABD’den yaklaşık 80 milyon dolar almıştı.

NASA’nın astronotlarını SpaceX’in kapsülleriyle uzaya taşıma kararı almasıyla birlikte Rusya da uzay turizmi programını yeniden canlandırmaya karar vermişti. Roscosmos ve Space Adventures, daha önce de 2021 yılında iki turisti uzaya götüreceklerini duyurmuştu. Bu yeni açıklamanın söz konusu duyurudan farklı bir yolculuğu temsil ettiğini belirtmekte fayda var. Önümüzdeki dönemde yeni yolculuk haberlerini duymak da sürpriz olmayacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER