EğlenceTeknoloji

RTX destekli ışın izleme Minecraft Windows 10 sürümüne geldi

minecraft ray tracing

 

Minecraft’ın bloklardan oluşan arayüzü, bu yılın başlarında Nvidia’nın RTX grafik kartları tarafından etkinleştirilen ışın izlemeyle birlikte büyük ölçüde gelişti. Ve şimdi, bu özellik beta sürümünden çıkıyor ve ışın izleme, onu destekleyen GPU’lara sahip tüm Windows 10 Minecraft oyuncuları için kullanılabilir hâle geliyor.

Eğer beta sürümünü kaçırdıysanız, ışın izlemenin gerçekçi aydınlatmayla daha iyi ve keyifli bir oyun deneyimi sunduğunu belirtelim. Minecraft piksellerden oluşan bir oyun ve aslında bu sanal alan görünüş itibarıyla fazla gerçekçi görünmüyor. Ancak ışın izleme burada bile farkını gösteriyor. Aydınlatmadaki değişiklikler, sudaki yansımalarda, ışık kaynaklarına dinamik olarak tepki veren gölgelerde ve farklı ışık yoğunluklarında hemen fark ediliyor.

RTX ışın izleme, aydınlatmanın yanı sıra, doku paketlerinde her bir nesnenin göreceli yansıtıcılığını ayarlama yeteneği de dahil olmak üzere daha ayrıntılı “fiziksel tabanlı işleme” (PBR) olanak tanıyor. Windows 10’daki Minecraft oyuncuları bu oyun sırasında veya en sevdikleri içerik oluşturucu kendi güncellenmiş paketlerini yayınlayana kadar varsayılan doku paketinin özel bir PBR sürümüne erişebilecek.

Oyunu ışın izleme ile çalıştırmak performans açısından sekteye uğramasına neden olabilir. Ancak Nvidia, Derin Öğrenme Süper Örnekleme anlamına gelen DLSS 2.0 desteğinin RTX kartlarında oyunun yüksek kare hızında çalışmasını sağlaması gerektiğini belirtiyor.

Yüksek çözünürlüklü görüntüleri işlerken zamandan kazanmak için yapay zekâyı kullanan RTX 2060 sahipleri, Nvidia’nın Kalite Modunda 1920 x 1080 çözünürlükte saniyede yaklaşık 60 kare oynatabilir. Nvidia, GeForce RTX 3080 ve 3090 kartlarına sahip oyuncuların 4K’da oynayarak 60 fps’nin “çok üzerinde” oynayabileceğini söylüyor. Bu karşılaştırmaların tümü, Nvidia?nın kendi bloglarında görüntülenebilen özel test koşulları altında belirlendi.

Minecraft‘ı ışın izleme ile çalıştırmak için en az bir GeForce RTX 2060 veya daha iyisine ihtiyacınız olacak. Daha yeni bir 30 serisi kart edinmenin ne kadar zor olduğu düşünüldüğünde eski bir karta güvenmek en iyi seçeneğiniz olabilir. Oyununuzda ışın izlemeyi nasıl etkinleştireceğiniz, bazı özel haritaları nasıl indireceğiniz ve doku paketlerinizi PBR’yi destekleyecek şekilde nasıl güncelleyeceğinizle ilgili tam talimatlar için Nvidia’nın bloguna göz atabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER