Eğlence

RTÜK’ten Spotify ve Foxplay için lisans uyarısı geldi

rtük spotify foxplay

Geçtiğimiz aylarda yapılan kanuni düzenleme ile internet üzerinden yapılan radyo, televizyon ve isteğe göre video yayınları da RTÜK denetimine tabi tutulmaya başlanmıştı. Bu şekilde yayın yapanların RTÜK’e lisans başvurusunda bulunması gerekiyor. RTÜK’ten yapılan açıklamada Spotify ve Foxplay servislerinin henüz lisans başvurusunda bulunmadığı belirtildi ve bu servislere üç gün süre tanındı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre RTÜK; Netflix, Amazon Prime Video ve Mubi gibi uluslararası bilinirliğe sahip yayıncıların lisans başvuru süreçlerini başlattığını kaydetti. Bununla birlikte dünya çapında faaliyet gösteren bazı kuruluşlar ise başvuru yapma sürecinde geç kaldı.

Spotify, Foxplay, Paylaş FM ve Medyaport TV gibi servisler lisanssız radyo ve televizyon yayınları olarak listelendi. RTÜK, bu durumla ilgili olarak yasanın kendisine verdiği görev gereğince uyarı niteliğindeki duyurusunu gerçekleştirdi.

Söz konusu duyuruda yayıncıların başvuru talebini içeren dilekçeleri ve taahhütnameleriyle yayın lisansı başvurusunda bulunabileceklerini ve 3 aya karşılık gelen lisans ücretini de peşin ödemeleri gerektiği belirtildi. Bu durumda yayıncılar 3 ay süresince yayınlarına devam edebilecekler. Bu üç aylık süre içinde yayın lisansı verilmesi işleminin tamamlanmaması durumunda da bir 3 ay daha yayın hizmeti sunma hakkının kendilerine tanınacağı da kaydedildi.

RTÜK’ün duyurusundan sonraki 72 saat içinde yayınları için lisans başvurusu yapmayan kuruluşların yayınlarına son vermesi gerektiği de vurgulandı. Bu durumda Spotify ve Foxplay gibi popüler servislere, lisans başvuru sürecini başlatmamaları hâlinde mahkeme kararıyla erişim engeli gelebilir.

İLGİLİ HABERLER