EğlenceManşetler

RTÜK’e internet yayınlarını denetleme hakkı veren yasa teklifi komisyondan geçti

rtuk netflix

rtuk internet yayinlariİnternet yayınlarının Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından denetlenmesinin önünü açan düzenleme, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Bu onay ile birlikte RTÜK internet yayınları üzerinde denetim yetkisine sahip olmaya bir adım daha yaklaştı.

Hâli hazırda RTÜK’ten geçici yayın hakkı veya yayın lisansı alan medya hizmeti sağlayan kuruluşlar, bu hak ve lisanslarla internet ortamından yayın yapabilecek. Radyo, televizyon veya isteğe bağlı yayın hizmetini internet üzerinden sunmak isteyen sağlayıcıların da bu düzenlemeyle birlikte RTÜK’ten yayın lisansı alması gerekecek. Bu yayınları internet ortamından iletecek platformların ise yayın iletim yetkisi alması zorunlu hâle gelecek.

RTÜK’ten geçici yayın hakkı veya lisansı almayan veya bu lisansı iptal edilen gerçek ve tüzel kişilerin yayınlarını internet üzerinden ilettiği tespit edilirse, sulh ceza hakimi çevrimiçi ortamdaki yayın için içerik çıkarma veya erişim engelleme kararı alabilecek.

Sulh ceza hakimi, RTÜK’ten konuya ilişkin gelen talepleri 24 saat içinde mahkeme olmaksızın karara bağlayabilecek. Bu karara Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri doğrultusunda itiraz edilebilecek.

İçerik veya yer hizmet sağlayıcıları yurt dışında yer alan kuruluşlar da söz konusu düzenlemeye tabi olacak. Türkiye’ye yönelik ticari iletişim yayınlarına yer veren yayın kuruluşlarının yayın hizmetleri hakkında da söz konusu hükümler uygulanacak. Bu kuruluşların da Türkiye’deki faaliyetelerine devam etmek için yayın lisansı veya yayın iletim yetkisi alması gerekecek.

Söz konusu düzenleme ile Netflix, YouTube ve Scope gibi yabancı menşeili platformlar üzerinden yapılan yayınlar için RTÜK denetimi altına giriyor. Netflix ile aynı kulvarda ilerleyen BluTV ve puhutv gibi platformlar da, teklif yasalaştığı takdirde RTÜK tarafından denetlenebilecek.

RTÜK internet yayınları için lisans veya iletim yetkisi verirken ve denetleme sürecinde kullanacağı kriterleri ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile birlikte belirleyecek.

İLGİLİ HABERLER