Teknoloji

Rosetta Philae ile iletişim kuramıyor

rosetta-191114

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), uzay gemisi Rosetta’yı yıllar önce Şuruimov-Geraşimenko kuyruklu yıldızını keşfetmek amacıyla uzaya göndermişti. Başlangıçta sorunsuz biçimde devam eden misyon, şu anda önemli bir problemle boğuşuyor. Rosetta’nın kuyruklu yıldızın yüzeyine indirdiği insansız uzay aracı Philae, Dünya’ya 54 saat boyunca sürekli olarak veri göndermeyi başarmıştı. Ancak son sekiz gündür Rosetta ve Philae arasında iletişim kurulamadığı için Philae’den veri alınamıyor.

Bilim adamlarının Philae ve Rosetta arasında iletişim kurmaya yönelik çabaları devam ederken, iletişimsizliğin nedenleri de araştırılıyor. Philae’nin kendisini yeniden başlatamayacak kadar soğumuş olabileceği veya veri transferi için gerekli gücü toplayamamış olabileceği ihtimaller arasında sayılıyor.

Rosetta’yı yöneten ekip, uzay gemisindeki iletişim ünitesini 20 Martta kapattı. Bilim adamları, Rosetta’nın iletişim ünitesini yeniden çalıştırmak için Rosetta ve Philae’nin uygun bir dizilime gelmesini bekliyor. Philae ile nisan ayından önce yeniden iletişim kurulması pek olası gözükmüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER