Teknoloji

Roscosmos Ay’a yolculuk için hazırlıklarına başladı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

roscosmosAy yalnızca NASA veya Amerikan uzay şirketlerinin uzun vadeli hedefleri arasında yer almıyor. Rusya’nın resmi uzay ajansı Roscosmos da Ay’a yolculuk için hazırlık yapan kuruluşlar içinde bulunuyor. Ajans ilk etapta Ay’a gidecek ekibe dahil edeceği kozmonotları bulmayı planlıyor.

Rusya, daha önce mühendislik veya havacılık konusunda tecrübesi olan altı ila sekiz stajyer arıyor. Daha önce uzay endüstrisinde çalışanlar da ajansın potansiyel hedefleri arasında yer alıyor. Başvuran adayların hepsi seçim sürecinde psikolojik, fiziksel ve medikal testlerden geçecek. Seçilenlerden sekizi daha yoğun bir eğitim görecek. Ardından seçileceklerden dördü ise Rusya’nın yeni insanlı uzay aracı Federatsiya’yı kontrol edecek.

Uzaya yolculuk sadece zihinsel değil, fiziksel açıdan da zorlu bir süreç. Dolayısıyla Roscosmos da başvuracaklardan yüksek fiziksel standartlar bekliyor. Öncelikli olarak adaylar için 35 yaşı üst sınır olarak belirleyen Rus uzay ajansı, 150 ila 188 cm. arasında uzunluğa ve maksimum 90 kilogram ağırlığa sahip olunmasını istiyor.

Roscosmos yeni uzay aracıyla test uçuşlarına 2023’te başlayacak

Rus uzay ajansının insanlı uçuş programlarından sorumlu direktörü Sergei Krikalyov, başvuranlar arasında cinsiyet ya da deri rengi nedeniyle ayrımcılık yapılmayacağını ifade etti. Rusya, Ay’a 2031’den önce inmeyi planlamıyor. Federatsiya ile test uçuşlarının başlangıcı içinse 2023 işaret ediliyor.

İLGİLİ HABERLER