Teknoloji

Apple ve Microsoft tarafından desteklenen Rockstar kalan patentlerini elden çıkardı

rockstar-logo-241214

Bir dönem oldukça acımasız geçen akıllı telefon patent savaşlarında sona yaklaşılıyor olabilir. Apple, Microsoft, Sony, Ericsson ve BlackBerry’nin sahibi olduğu ve elinde önemli bir patent portföyü bulunan Rockstar isimli şirket, sahip olduğu portföyü 900 milyon dolar karşılığında elden çıkardı. Patentleri satın alan şirket ise, eski Nortel patentlerini aralarında Cisco ve Google’ın da bulunduğu 30’u aşkın teknoloji şirketini barındıran bir sendikaya lisanslama sözü veren RPX oldu. RPX’i esasen sendika katılımcılarının patent ihlal davaları ve diğer problemlerden uzak durmak için kullandıkları bir “takas odası” şeklinde tamamlamak yanlış olmayacaktır.

Sendika bünyesindeki şirketlerin RPX’e 900 milyon dolarlık satın alma için gerekli fonu sağladığı belirtildi. Rockstar’ın 2011 yılında Nortel patentleri için 4.5 milyar dolar ödediği göz önüne alınınca 900 milyon dolar oldukça yetersiz biz miktar gibi duruyor. Ancak bu noktada Nortel’e ait en değerli 2 bin patentin Rockstar’ın ortakları arasında paylaşıldığını ve son satışa dahil edilmediğini belirtmek gerekiyor. Yine de, Rockstar’ın arkasındaki şirketler gerçekleştirilen son satışın tüm endüstrinin hayrına olduğu düşüncesini taşıyor. Microsoft tarafından yapılan açıklamada şirketin Rockstar’a Nortel patentlerine daha geniş bir kitlenin erişimini mümkün kılmak için katıldığı ve gerçekleştirilen son satışın da bu amaca hizmet ettiği belirtildi.

Rockstar, Nortel’in patent portföyü için 2011’de 4.5 milyar dolar ödemişti. Google’ın teklifi ise 900 milyon dolarda kalmıştı. Patentlere sahip olduktan kısa bir süre sonra Rockstar, Google ve şirketin Android ortaklarına karşı davalar açmaya başlamıştı. Rockstar bu tutumu nedeniyle Google tarafından bir “patent trolü” gibi davranmakla suçlanmıştı. Geçtiğimiz ay içinde yaşadıkları anlaşmazlıkları çözen Google ve Rockstar, gerçekleştirilen son satışla birlikte savaş baltalarını tamamen gömmüşe benziyor.

İLGİLİ HABERLER