Teknoloji

Rocket Lab Ay yolculuğuna yıl bitmeden çıkacak

rocket lab

Rocket Lab ilk Ay keşif yolculuğuyla ilgili yeni detaylar paylaştı. Şirketin verdiği bilgiye göre, CAPSTONE görevi 2021’in son çeyreğinde Yeni Zelanda’dan uzaya fırlatılacak roketle başlayacak. Fırlatma için henüz kesin bir tarih verilmedi. Rocket Lab’in orijinal planı CAPSTONE’u NASA’nın Wallops tesisinden 2021’in başlarında uzaya göndermekti.

CAPSTONE, NASA’nın Artemis görevi için öncülük edecek. Ay’ın yüksek yörüngesi için yakıt ihtiyacını ölçecek olan CAPSTONE, uzay araçları arası navigasyonu da test edecek. Buna ek olarak, daha sonraki görevler için özel destek potansiyeli de ölçülmüş olacak. CAPSTONE’un başarısı, NASA’nın Gateway uzay aracının Ay’ın yörüngesine daha güvenli şekilde yarlaşmasına yardımcı olabilir.

Rocket Lab’in CAPSTONE göreviyle önemli bir kilometre taşını geride bırakacağını söylemek gerekiyor. Uzay aracını yörüngeye taşıma işini yine Electron roketi üstlenecek. Ancak uyduyu yörüngedeki yoluna yerleştirmek için ilk kez Photon platformu kullanılacak.

CAPSTONE, Rocket Lab adına bir tür kefaret olarak da değerlendirilebilir. İki önemli kazayla roketlerini kaybeden şirket, mayıs ayında yaşanan olayın ardından testlere kısa süre önce tekrar başlamıştı. Ay görevinin başarısı Rocket Lab’in iddialı projelerde de yer alacağını gösterebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER