Teknoloji

Popüler Roboto yazı tipi için “Flex” adında yeni bir seçenek

roboto flex

Google’ın meşhur Roboto yazı tipi, 2011’de yayınlandığından bu yana farklı varyantlarla zenginleşti. Daha geçtiğimiz şubat ayında Serif versiyonu çıktı. Geçtiğimiz hafta sonuna girilirken ise Roboto Flex yazı tipi resmi olarak yayınlandı. Bu, Google Fonts’un şimdiye kadarki en büyük projesi ve büyük bir güncelleme olarak nitelendiriliyor.

Roboto, Android’in varsayılan yazı tipi ve Google Fonts’un en popüler yazı tipleri arasında başlarda geliyor. Son 11 yılda ise Roboto Sans, Condensed, Slab, Mono ve Serif gibi farklı çeşitleri yayımlandı.

Bu yazı tipi Google tarafından görevlendirilmiş olan Font Bureau tarafından oluşturuldu ve beş yıllık “yoğun geliştirme” sürecinden geçti. Roboto Flex, muazzam kişiselleştirmeye izin veren değişken bir yazı tipi olarak tanımlanıyor. Açıklamasında şu Türkçeleştirilmiş ifadelere yer veriliyor:

“‘Sıkıştır’, dosya sıkıştırma yeteneklerini ifade ederken, “ekspres” ve “incelik”, insanlara daha geniş bir palet (‘ekspres’) ve tasarımları üzerinde daha fazla kontrol (‘incelik’) vermekle ilgilidir. Ekspres ve incelik faydaları, yazı tasarımcıları tarafından tanımlanan sınırlı seçeneklere takılıp kalmak yerine, insanlara herhangi bir değeri/değerleri seçme ve birleştirme yeteneği veren değişken bir yazı tipinin “eksenleri” ile mümkün kılınır.”

Varsayılan boyutunda (14) orijinal sans Roboto ve Roboto Flex arasındaki farklar çok ince görünüyor. “Font Bureau’nun kaliteye yönelik ana standartları, Roboto’nun neo-grotesk sans tasarımına yapılan birkaç ince güncellemede ortaya çıkıyor. Bunlara, varsayılan sayısal stili tabular kaplamadan orantılıya değiştirmek ve yüzde sembolündeki sıfırları normal sayısal sıfır tasarımından sapmadan yapmak dahildir.”

Roboto Flex yazı tipinin diğer öne çıkan özellikleri arasında komple bir optik boyut yığını boyunca çok çeşitli ağırlıklar ve genişlikler bulunurken, kullanıcı eksenlerinin özelleştirilmesi ağırlık, genişlik, eğim, derece ve optik boyutları kapsıyor. Bir “eşdeğer Eğim ekseni” tarafından işlenen italik seçenek de bulunuyor.

Son olarak Roboto Flex; kontuar genişliği, ince vuruş, küçük harf yüksekliği, büyük harf yüksekliği, harf üst çıkıntı yüksekliği, harf alt çıkıntı derinliği, şekil yüksekliği gibi yedi parametrik eksen sunuyor.

Açık kaynaklı Roboto Flex, Google Fonts’tan Latince, Yunanca ve Kiril dillerinde indirilebiliyor. Türkçe dil desteğine de sahip olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER