Ulaşım

Formula E dünyanın ilk sürücüsüz otomobil yarış serisini duyurdu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

formula-e-301115

Tamamen elektrikle çalışan yarış otomobillerinin bulunduğu küresel yarış serisi Formula E, Kinetik adlı bir şirketle işbirliği yaparak dünyanın ilk sürücüsüz otomobil yarışları serisini oluşturacak. Roborace olarak adlandırılacak yeni seri gelecek sezon koşulacak her bir Formula E yarışı öncesinde gerçekleştirilecek.

Roborace on takım seçecek ve her bir takım ikişer araçla birbirlerine karşı bir saatlik yarışta, Formula E araçlarının yarıştığı aynı cadde pistlerinde mücadele edecek. 20 otonom elektrikli aracın her biri diğerinin aynısı olacak, bu nedenle takımların kazanmak için daha iyi algoritmalar ve yapay zeka unsurları geliştirmesi gerekecek. Formula E serisinin başlangıç sezonunda da bütün takımlar aynı otomobillerle yarışmış, bu da her bir takımın daha iyi pil teknolojileri geliştirerek üstün gelmesine yoğunlaşılmasına yardımcı olmuştu.

Formula E’ye göre, on takımdan bir tanesi kitlelerin desteklediği, hevesli yazılım ve teknoloji uzmanları tarafından kurulan topluluk takımı olacak. Bunun ötesinde, seri Roborace, takımları veya otomobilleri hakkında herhangi bir bilgi paylaşmadı. Ancak Kinetik sözcüsünün Wired UK yayın organına verdiği bilgiye göre, otomobillerin her biri saatte 300 kilometreden fazla yüksek hıza ulaşabilecek. Bu da onları saatte 225 kilometrelik maksimuma hıza erişebilen Formula E otomobillerinden daha hızlı yapacak. Ayrıca bu, Roborace otomobillerinin dünya üzerindeki en hızlı otonom araçları olacağı, saatte 240 kilometrelik maksimum hıza ulaşabilen Audi’nin sürücüsüz otomobili RS7’yi de geride bırakacağı anlamına geliyor.

Roborace, Formula E’nin ilk sezonundaki birkaç yarışın öncesinde gerçekleştirilen ve daha çok çocukları ilgilendiren elektrikli otomobil müsabakası School Series tarafından açılmış boşluğu dolduracak. School Series, Pekin’deki ilk yarıştan kısa bir süre önce ikinci sezon takviminden çıkarılmıştı. Bu da Roborace gibi yeni destek serilerine boş alan bırakmıştı.

İLGİLİ HABERLER