EğlenceTeknoloji

Roblox Sony ile müzik alanında iş birliği anlaşması imzaladı

roblox yapay zekâ

Sanal dünya kurma platformu Roblox, Sony Music Entertainment ile bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma, Roblox içinde 2020 Lil Nas X konserinin yanı sıra İsveçli sanatçı Zara Larsson ile 2021 sanal dans partisini içeren mevcut bir iş birliğini daha da genişletiyor.

Konuyla ilgili olarak yayınlanan basın açıklamasına göre, bu anlaşma “Roblox topluluğu için Sony Müzik sanatçılarının yeni kitlelere ulaşması ve sanal eğlence etrafında yeni gelir akışları oluşturması amacıyla bir dizi yeni ticari fırsat sunan yenilikçi müzik deneyimlerini” içerecek. Bir temsilci, Roblox’un diğer plak şirketleri ile de görüşmeler yaptığını söyledi.

Roblox, özellikle genç kullanıcılarla birlikte son yıllarda çarpıcı bir şekilde büyüdü. Kâr amaçlı veya kişisel eğlence için oyunlar ve diğer sanal deneyimler oluşturmaya yönelik bir sistem olan bu platform, mayıs ayında günlük 43 milyon aktif ziyaretçiye ulaştığını kaydetti. Sanal deneyimlerin çoğu, resmi bir Roblox “boombox” eşyasının da aralarında olduğu, çeşitli müzik unsurlarını içeriyor.  Roblox ve Fortnite gibi diğer “metaverse” tarzı dünyalar, özellikle koronavirüs pandemisi sırasında canlı sanal konserlere ve partilere ev sahipliği yaptı.

Roblox’un popülaritesi, müzik endüstrisinden olumlu veya olumsuz geri bildirimlerin gelmesine yol açtı. Ulusal Müzik Yayıncıları Derneği (NMPA) Roblox’u, kullanıcılar telif hakkıyla korunan şarkılar yüklediğinde ve bunları Roblox deneyimlerinde paylaştığında kâr etmekle suçlayarak, korsanlığa olanak tanıdığı iddiasıyla geçen ay şirkete dava açtı. Roblox, haziran ortasında bir davacıyla anlaşmazlıkları çözüme kavuşturdu ve BMG plak şirketi ile bir “stratejik anlaşma” imzaladı. O sırada, NMPA CEO’su David Israelte, platform için “müzik etkinliklerine ev sahipliği yapmak amacıyla bazı plak şirketleri ve yayıncılarla çeşitli anlaşmalara sahip olmanın hiçbir şekilde yasal olarak yeterli olmadığını” söylemişti.

Bugünkü duyuruda Roblox, “Roblox, tüm içerik oluşturucuların haklarına saygı duyuyor ve yüklenen tüm müzikleri görüntülemek için ileri teknolojiyi kullanıyor. Roblox’un tekrar eden hareketleri yapan suçlulara karşı toleransı yoktur ve gönderilen tüm DMCA taleplerine hızla yanıt verir.” Şirket, Roblox’un anlaşmasının deneyimlerinde Sony müziklerini çalan kullanıcıları kapsayan bir lisansı içerip içermediği hakkında bilgi vermeyi reddetti. YouTube gibi büyük sosyal medya platformları, bu lisanstan yararlanıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER