Teknoloji

RIM’den Carrier IQ olayıyla ilgili resmi açıklama

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Carrier IQ skandalının ortaya çıkmasının ardından açıklama yapan şirketlerden bir tanesi de RIM oldu. BlackBerry akıllı telefonlarının üreticisi telefonlarınıj hiçbirisinde söz konusu casus yazılımın bulunmadığını ve mobil operatör iş ortaklarına da bu yazılımı yükleme konusunda izin verilmediğini belirtti.

Kanadalı şirket gelen çağrıların izlenmesi, konum veya diğerleri gibi telefon kullanıcıların özeli sayılacak bilgileri başka yerlere göndermekle suçlanan Carrier IQ uygulamasının geliştirilmesi, test edilmesi, tanıtılması veya dağıtılması konusunda herhangi bir destekte veya yardımda bulunmadığının altını çizdi.

Carrier IQ’nun yanlışlığını ortaya çıkaran yazılımcı Eckhard başlangıçta BlackBerry cihazlarının da Carrier IQ yazılımını taşıyan cihazlar arasında olduğunu iddia etmişti. Ona göre RIM’in akıllı telefonları da telefon kullanımıyla ilgili detaylı bilgileri kullanıcıların izni olmadan WiFi veya hücresel veri bağlantısı üzerinden mobil operatörlere, pazar araştırması veya şebeke yönetiminde kullanılması amacıyla gönderiyordu.

RIM, yayınladığı açıklamayla en azından kendi telefonlarında böyle bir durumun bulunmadığına dikkat çekmiş oldu. Ayrıca şirket Carrier IQ’ya yönelik çıkan raporları ve spekülasyonları araştırmaya devam edeceğini de belirtti.

RIM’den gelen açıklama aşağıdaki gibi:

RIM, bir güvenlik araştırmacısının “CarrierIQ” adında bir uygulamanın,
kullanıcılarının bilgisi ve rızası olmaksızın birçok farklı cihaza yüklendiğine
ilişkin iddiasının farkındadır.  RIM, CarrierIQ uygulamasını BlackBerry akıllı
telefonlarına önceden yüklememektedir ve operatör ortaklarına satış ve dağıtımdan
önce bu uygulamanın  yüklenmesine izin vermemektedir.  RIM ayrıca CarrierIQ
uygulamasını geliştirmemiş veya geliştirilmesinde katkıda bulunmamış; uygulamanın
test, tanıtım veya dağıtım çalışmalarında yer almamıştır. RIM, CarrierIQ’ya
ilişkin çıkan raporları ve spekülasyonları araştırmaya devam edecektir.

İLGİLİ HABERLER