Teknoloji

RIM Hindistan Hükümeti’ne daha iyi kanuni erişim sunmak için Mumbai’ye BlackBerry sunucusu kuracak

RIM, Hindistan Hükümeti’ne BlackBerry Messenger ve e-posta trafiğini izlemesinde daha iyi bir ‘kanuni erişim’ sunabilmek adına Mumbai’ye bir BlackBerry sunucusu kuracağını açıkladı. Daha evvel Suudi Arabistan ve Endonezya’da da benzer sorunlar yaşayan RIM, mesajlaşma trafiğini gizlemek isteyen şirketler ve vatandaşlarının iletişimini kontrol etmek isteyen devletler arasında kalmış durumda. Eski CEO’lardan Mike Lazaridis’e zor anlar yaşatan bu durum, yeni CEO Thorsten Heins’ın da başını ağrıtacağa benziyor.

Hindistan İçişleri Bakanlığı’na yapılan bir sunuma göre RIM’ın yeni sunucuları hükümet tarafından incelenmiş durumda. Bunun dışında, yine aynı sunuma göre Hindistan Hükümeti ülkedeki 5000 adet BlackBerry sunucusunun konumlarını ve kimliklerini halihazırda kontrol ediyor. Ancak Hindistan’ın Telekomünikasyon Departmanı’na göre şirketlerin kurumsal e-postaları güvenlik kurumları tarafından ‘yüksek önem’ çerçevesinde değerlendirilmediği ve şirketlerin endişe etmelerini gerektirecek bir durum olmadığı dile getiriliyor. Ancak devletin elinde sunuculara dair bir liste olması, bazı şirketleri rahatsız etmek için yeterli bir sebep oluşturmuş durumda.

Konu ile ilgili olarak RIM’den yapılan açıklamada ise, şirketin 2011’in ocak ayından bu yana Hindistan Hükümeti ile ‘kanuni erişim’ konusunda işbirliği içinde bulunduğu ve Hindistan Hükümeti’ne BlackBerry Messenger mesajları ve BlackBerry Internet Servisi e-postalarına erişim tanındığı ve bu durumun 2010 yılında yayınlanan ‘kanuni erişim’ ilkeleri çerçevesinde olduğu belirtildi.

İlgili – Times of India

İLGİLİ HABERLER