Teknoloji

Richard Dawkins Ahmed Mohamed’i sahtekârlıkla suçladı

richard-dawkins-220915

Geçtiğimiz hafta kendi yaptığı saati okula götürmesinin ardından terörist saldırı gerçekleştireceği şüphesiyle tutuklanan 14 yaşındaki Ahmed Mohamed, küresel çapta en çok konuşulan isimlerden biri olmuştu. Sosyal medyadaki huysuz tavırlarıyla tanınan ünlü biyolog Richard Dawkins kişisel Twitter hesabı aracılığıyla Ahmed Mohamed’i sahtekârlıkla suçlarken, Mohamed’in durumu ”kişisel çıkar” sağlamak amacıyla tetiklediğini ve Mohamed’in yakalanmayı istemiş olabileceğini dile getirdi.

Richard Dawkins’i yakından tanıyanlar için gösterdiği reaksiyon pek şaşırtıcı değil. Ünlü biyolog, en ufak bir varsayımı kendi sesini ekleyerek tartışmalı hâle getirmesiyle tanınıyor. İnternetteki kanıtlara bakıldığında Mohamed’in saati en baştan icat ettiğini söylenmek mümkün olmuyor, ancak bunun yaşananlarla ilgisinin bulunduğunu ve Dawkins’in iddialarını desteklediğini söylemek de pek kolay değil.

Dawkins’in tutumu, ünlü bilim adamının Ahmed Mohamed olayının geniş bağlamını gözardı ettiği düşüncesini doğuruyor. Mohamed’in başına gelenler ABD’de İslamofobi ve kurumsal düzlemde uygulanan renk ayrımcılığının somut bir göstergesi olarak nitelenebilir. Dawkins’in bir gencin gerçekten başarmadığı bir şeyden dolayı alkışlanmasından ötürü rahatsızlık duyması muhtemel olsa da, tavrı bir bilim adamından ziyade Mohamed’in sınıf arkadaşlarından biri gibi tınlıyor.

Richard Dawkins, sosyal medyada kimi zaman ipin ucunu kaçırdığını kendisi de itiraf etmişti. Dawkins, her şeyi kendi bakışına göre yerli yerine koyma konusunda meraklı bir arzusu olduğunu dile getirmişti.

İLGİLİ HABERLER