Teknoloji

Resmi olmayan Apple arşivine büyük darbe

the apple archive

Resmi olmayan bir Apple multimedya arşivi niteliğini taşıyan The Apple Archive sitesinden aldığınızı aldınız, çünkü 15 binin üzerinde Apple reklamı, şirket içi eğitim videosu ve diğer ilgi çekici içerikleri barındıran ve şirket tarihinin bir simgesi niteliğindeki bu site büyük bir darbe aldı.

Geçen cuma günü koleksiyoncu Sam Henri Gold, Apple’ın avukatları tarafından kaleme alınmış birtakım DMCA içerik kaldırma uyarıları aldı. Vimeo’ya yüklediği videoların çok büyük bir bölümü internetten kaldırılmıştı.

Gold, The Verge sitesine verdiği demeçte, “Bileğinizde 2 dakika içinde 700 e-posta bildirimi almanın nasıl bir şey olduğunu biliyor musunuz? Bilek bu titreşimlerden sonra uyuşuyor.” dedi.

Gold, 25 Ocak itibarıyla hâlâ 264 videonun kaldığını, aynı zamanda web sitesinde bir sürü eski Apple gazete ve dergi reklamının bulunduğunu söyledi. Ancak siteye yüklenmiş ve dikkat çekici olan birçok video kaldırıldı.

Aslında videoların kaldırılması kimseyi şaşırtmamalı. Çünkü bu videolar herhalde Gold’a değil, Apple’a ait. Ayrıca şirketlerin fikri mülkiyet haklarını koruma görevi vardır. Bunun yanı sıra Gold ve Apple bir süredir bir tür köstebek oyunu oynuyorlar gibi görünüyor.

Gold, geçen yıl elindeki büyük Apple arşivini bir Google Drive klasörüne taşımıştı. Ancak ondan üç yıl kadar önce, sadece 15 yaşındayken videolarını YouTube’da yayınlamaya çalışmış, sonrasında da içeriklerini torrent kaynağına taşımıştı.

Apple arşivi kapanmayacak gibi görünüyor

Site sahibi, Apple veya avukatlarıyla henüz doğrudan bir iletişim kurmadığını söyledi. Ancak yasal seçeneklerini de gözden geçirmeye kararlı görünüyor. Aşağıdaki tweette de görüldüğü gibi, Gold New York şehri etrafında iyi bir içerik hakları avukatının bulunup bulunmadığını sordu.

Aynı zamanda sitesine yeni içerikleri de eklemeyi sürdürüyor. Aşağıdaki tweette ise 1996 yılından bazı basılı mecra uyumlu görüntüler bulduğunu ve bu projenin hayatta kalmaya devam edeceğini söyledi.

Gold, “Hem geçmiş hem de şimdiki Apple çalışanlarından oluşan bir grup yaptığım işlere büyük ilgi ve destek verdi.” dedi. Eğer şans verirlerse, Apple ve pazarlama ekibiyle birlikte arşivin resmi bir versiyonunu oluşturmayı istediğini de ekledi. “Markalarının geçmişte kalmamasını sağlıyorum, ancak halka açık şirketin tarihinin korunması, sadık tüketici tabanları ve araştırmacılar için çok değerli.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER