Teknoloji

Renault geleceğin otomobili için Google ile iş birliğine gidiyor

renault google

Renault-Nissan-Mitsubishi ortaklığı, 2018’de Google Haritalar ve Asistan gibi yazılımları otomobillere yerleştirmek için Google ile iş birliğine gitmişti. Şimdi de Renault Google ile “yazılımla tanımlanan bir otomobil” geliştirmek adına bu iş birliğinin kapsamını genişletiyor. Bu otomobilin temelinde Google’ın Android Automotive OS platformu olacak.

İki şirket yaptıkları iş birliğiyle yeni isteğe bağlı servisler ve otomobile güncellemelerle sürekli olarak yeni özelliklerin sunulması amaçlanıyor. Google bu otomobilin “tercih edilen bulut sağlayıcısı” olacak.

Renault ve Google geliştirme sürecini hızlandırmak için bu otomobilin “Dijital İkizi” yani sanal bir versiyonu üstünde çalışacak. Gelişmiş yapay zekâ yetenekleri sayesinde şirketler yeni özellikleri ve servisleri otomobile daha kolay entegre edebilecek. Bunlara ek olarak, yeni araç üstü ve araç dışı uygulamalar sunmak ve yeni özellikleri araçlara ulaştırmak da mümkün olacak.

Renault Google’ın uzman deneyiminden yararlanmayı hedefliyor

İki şirket, “yazılımla tanımlanan otomobil” ile bakım gerektiren durumların önceden veya anında daha isabetli şekilde tespit edilebileceğinin altını çiziyor. Buna ek olarak; otomobil sürücünün sıklıkla gittiği yerleri ve kullandığı şarj istasyonlarını da öğrenerek sürücü davranışına uyum sağlayacak. Sistem sürüş alışkanlıkları ve tarzı doğrultusunda sigorta modelleri oluşturmayı da mümkün kılacak.

Yazılımla tanımlanan otomobil deneyiminde yolu açan ilk üretici Tesla olmuştu. Şirket elektrikli otomobillerine yazılım güncellemeleriyle pek çok yeni özelliği ulaştırıyor. Hyundai ve Porsche gibi otomobil üreticileri de benzer bir deneyimi sunmak için çalışıyor. Renault Google ile iş birliği yaparak bu alandaki rekabette bir uzman deneyiminden yararlanmayı amaçlıyor.

İLGİLİ HABERLER