ManşetlerUlaşım

Renault EZ-GO konsept otomobil ile sürücüsüz yolcu taşıması yapacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

renault ezgo elektrikli sürücüsüz otomobil

Cenevre Otomobil Fuarı genellikle etkileyici spor otomobillerin gösterildiği bir yerdir. Ancak Renault sürücüsüz geleceğe dikkat çekmek istiyor. Etkinlikte gösterilen Renault EZ-GO, elektrikle çalışan bir sürücüsüz otomobil. İnsanlar tek başına ya da en fazla altı kişilik bir grupla birlikte, sabit bir konumdan veya hareket hâlindeyken bu otomobili çağırabilecekler. EZ-GO bir uygulama üzerinden isteğe göre çağrılacak, ancak şehir içinde de sabit istasyonları bulunacak.

EZ-GO’nun 4. seviye olarak nitelendirilen sürüş yetenekleri bulunuyor. Yani bu araç şerit değiştirme, kavşaktan dönme veya öndeki araçla aradaki mesafeyi ayarlama gibi işleri sürücüsüz gerçekleştirebiliyor. Aracın hoş görünümlü, koza benzeri bir yapısı bulunuyor. Renault bu tasarım sayesinde otonom sürüşe imkan sağlayan sensörlerin görüş alanının en yüksek seviyeye çıkarıldığını söylüyor. Yolcular önde bulunan kapıdan içeri giriyor. Ayrıca otomobilde yer alan ışıklar sayesinde, kolay biniş ve iniş sağlayan rampanın nereye indirileceği de gösteriliyor.

renault ezgo elektrikli sürücüsüz otomobil

Koltuklar U biçimli tasarlanmış, böylelikle tüm yolcular birbirini görebiliyor, bu da otomobil içinde seyahati daha etkileşimli hâle getiriyor. Otomobilin panoramik cam tavanı bulunuyor. Düz tabanı ve rampası sayesinde tekerlekli sandalye ile de kolay erişim sağlanabiliyor.

renault ezgo elektrikli sürücüsüz otomobil

 

Renault aracın hızının saatte 50 kilometreyle sınırlı olduğunu, ayrıca yakınlarda bir kazanın algılanması hâlinde güvenli konuma geçebildiğini söylüyor. Bu, ya kendiliğinden ya da izleme merkeziyle var olan bağlantı üzerinden sağlanabiliyor. Otomobilde 4CONTROL adı verilen, Renault’nun dört tekerlekli direksiyon teknolojisi de bulunuyor.

renault ezgo elektrikli sürücüsüz otomobil

Renault bu otomobille, otobüs ile Uber ya da taksi arasında bir fiyattan hizmet sunmayı hedefleyecek. Konuyla ilgili olarak yayınlanan basın açıklamasında, otomobil çağırma veya paylaşma servislerinin, özellikle şehirlerde Renault için önemli bir fırsat teşkil ettiğine dikkat çekiliyor. Renault’nun baş operasyon yöneticisi Thierry Bolloré, birçok şehirde fazla sayıda çok yaşlı ya da çok genç nüfusun bulunduğunu ve insanların yeni taşıma çözümlerine baktığını dile getiriyor.

renault ezgo elektrikli sürücüsüz otomobil

Renault EZ-GO sürücüsüz otomobil, 2022 yılından itibaren yollara çıkmaya başlayacak. Otomobil hem kamuoyu servislerinde hem de kişiye özel hizmetlerde kullanılabilecek.

İLGİLİ HABERLER