Teknoloji

Huawei’nin kurucusu Ren Zhengfei: ABD bizi hafife alıyor

huawei ren zhengfei

Huawei‘nin kurucusu Ren Zhengfei, şirketinin Google ve Qualcomm gibi Amerikan şirketleriyle olan işbirliğine zarar verebilecek olan başkanlık kararına adeta meydan okudu. Huawei’nin Shenzhen’deki genel merkezinde Çinli basın mensuplarına konuşan Ren, ABD Ticaret Bakanlığı tarafından verilen 90 günlük geçici lisansın Huawei’nin mevcut planı işlediği için pek büyük bir fark yaratmayacağını belirtti.

Ren, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Böylesine kritik bir anda öncelikle Amerikan şirketlerine minnetlerimi sunmak istiyorum. Huawei’nin gelişimine büyük katkı verdiler ve son süreçte de dürüstlüklerini gösterdiler. Bildiğim kadarıyla, Amerikan şirketleri Huawei’yle çalışmayı sürdürebilmek için Trump yönetimini ikna etmeye çalıştı. ABD tarafından geliştirilen yonga setlerine daima ihtiyacımız var. Dar bir bakış açısıyla Amerikan ürünlerini görmezden gelemeyiz.”

Ren Zhengfei, ticaret kısıtlamalarının Huawei’nin 5G dağıtımını etkilemeyeceğini önümüzdeki 2-3 yıllık süreçte kimsenin şirketin 5G teknolojisini yakalayamayacağını belirtti. Reuters‘in haberine göre; Huawei’nin kurucusu, konuşmasında “ABD yönetimi Huawei’nin yeteneklerini hafife alıyor” ifadesini de kullandı.

74 yaşındaki Ren Zhengfei, neredeyse hiç röportaj vermemesiyle tanınsa da, son dönemde şirketi ve ABD arasındaki gerilimin artması nedeniyle daha sık medyanın karşısına çıkmıştı. Huawei’nin finans şefi de olan kızı Meng Wanzhou’nun ABD tarafından çıkarılan yakalama emri nedeniyle Kanada’da tutuklanmasının ardından çeşitli demeçler veren Ren’in Huawei’yi kurmadan önce Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nda mühendis olarak görev yapması, Huawei’yle ilgili casusluk iddialarının temelleri arasında gösteriliyor.

İLGİLİ HABERLER