Teknoloji

Rekabet Kurumu Google’a 93 milyon TL ceza kesti

rekabet kurumu google

Rekabet Kurumunun, Google LLC, Google International LLC ve Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti.’ye yönelik yürütmüş olduğu soruşturmanın sonucunda alınan karar açıklandı.

Kurum, söz konusu şirketlerin oluşturduğu ekonomik bütünlüğün mobil işletim sistemi, mobil uygulama ve hizmetlerin sunumuna ilişkin davranışlarının ve Google ile cihaz üreticileri arasında imzalanan sözleşmelerin 4054 sayılı kanunu ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik olarak soruşturma yürütüyordu. Kurum kararını 19 Eylül tarihinde verdi. Alınan karar ışığında Google’a 93 milyon 83 bin 422 Türk lirası 30 kuruş ceza kesildi.

Kurum, “ihlali sonlandırmak ve pazardaki etkin rekabetin tesis edilmesini temin etmek” için Google‘a yönelik bazı yükümlülükler de getirdi. Buna göre Google’ın, Türkiye’de satılan Android cihazlarının üreticilerine Google’ın dışında herhangi bir arama hizmetini varsayılan olarak seçme hakkını sunması gerekiyor. Aynı zamanda Google Webview bileşeninin yüklü olarak sunulması zorunluluğunun da kaldırılması öngörülüyor.

Buna ek olarak Google’ın, cihaz üreticileriyle yaptığı sözleşmelerde, cihaz üreticilerinin cihazlardaki arama noktalarının herhangi birinde Google aramaya rakip ürünleri kullanamayacaklarına dair yükümlülüklerin sözleşmelerden çıkarılması da şart koşuluyor.

Google’ın gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemelerinde itiraz etme hakkı bulunuyor. Rekabet Kurumunun karar metnine buradan ulaşabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER