Teknoloji

Reddit’in yeni yatırımcısı kullanıcılarını endişelendirdi

reddit

Reddit, League of Legends ve WeChat gibi popüler çevrimiçi mecraların altında imzası bulunan Çinli internet devi Tencent‘ten 150 milyon dolar yatırım aldı. Yatırımın Çinli bir şirketten gelmesi, platformun kullanıcılarının sansür korkularını tetikledi. Söz konusu yatırıma dair ilk haberler geçtiğimiz hafta gündeme gelmiş ve Reddit’in kullanıcıları Çin’de sansürlenen içerikleri paylaşarak bu yatırımı protesto etmişti.

Protestoların merkezinde ise Walt Disney’in ünlü kahramanı Winnie the Pooh ve Tienanmen Meydanı katliamının sembol ismi “tank adam” bulunuyor. Winnie the Pooh, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e olan benzerliği nedeniyle ülkede yasaklı karakterler arasında yer alıyor. Tanklara karşı duran adam ise Çin’de rejim karşıtlığının değişmeyen sembollerinden biri. Reddit kullanıcıları bu görselleri paylaşarak Tencent yatırımına yönelik endişelerini dile getiriyor. Kullanıcılar yakın zamanda söz konusu görsellerin paylaşılamaz hâle gelebileceğini belirtiyor.

Reddit’ten The Verge sitesine gönderilen açıklamada Tencent’ten gelen yatırım doğrulanırken, konuya ilişkin daha fazla bilgi verilmedi.

Çin’in ülke sınırları dışında da sansür uyguladığı biliniyor. Ancak bu sansür genellikle ülkedeki hesaplara bağlı olarak kullanılan Çinli uygulamaların ötesine geçmiyor. WeChat, TikTok gibi servislere Çin’de kayıtlı hesaplarıyla ülke dışından erişen kullanıcılar tarafından paylaşılan içerikler devlet sansürü nedeniyle engelleniyor.

Reddit’in yatırımcı listesi oldukça renkli. Aralarında Snoop Dogg’un da bulunduğu yatırımcılardan toplam 300 milyon dolar destek alan platformun piyasa değeri 3 milyar doları buldu. Reddit, Tencent’ten yatırım alsa da, Çin’de geçtiğimiz ağustos ayından bu yana engelli durumda.

İLGİLİ HABERLER