Teknoloji

Red Dot Tasarım Yarışması 2011 finalinde iki Türk projesi: iCam ve Kaynakçı

Beş megapiksel kameraya sahip olan ve 720p  HD video kaydı yapabilen iPhone 4’ün dijital fotoğraf performansını fena bulduğumuz söylenemez. Ancak bir akıllı telefon olduğu için tam anlamıyla dijital fotoğraf makinesinin deneyimini sağlamaktan da uzak. iPhone 4’ün kamera yeteneklerini arttıracak çeşitli tasarımlar ortaya çıkıyor, bunlardan bir tanesi de tasarımcı Zeki Özek’ten çıkmıştı. Zeki Özek, geliştirmiş olduğu iCam adlı iPhone kamera tasarımıyla bu akıllı telefonun fotoğrafçılık performansını arttırmayı hedeflemiş.

Özek’in tasarımında, kameranın arka bölümüne 22 pin konnektör ile bağlanan ve oluşturulan yuvaya yerleştirilen telefon uygulama desteği ile dijital kameranın yapabildiği herşeyi yapabiliyor. Optik fotoğrafı mobil imkanlarla buluşturan bu proje iPhone’a gerçek optik zum, daha kaliteli CCD sensör, değiştirilebilir üst kalite lensler gibi imkânlar sunuyor. Özek’in iCam tasarımı o kadar beğenilmiş ki, Red Dot Design Concept 2011 finallerine kalma başarısı göstermiş.

Özek’in Red Dot tasarım yarışmasına katılacak tek tasarımı iCam değil. Tasarımcının Kaynakçı adı verilen bir başka tasarımı da Red Dot finalinde yerışacak. Özek, Kaynakçı’yı şu şekilde açıklıyor:

“Geleneksel ark kaynağı makinelerinde örneğin iki demir parçasını birbirine kaynatmak istiyorsanız kanak makinesinin – ucuna bağlı olan penseyi bu parçalara bağlarsınız. + uca bağlı olan elektrot pensesine bir adet elektrot takar, amperi ayarlar ve iki parçanın birleşmesi gereken bölgesi üzerinde, elinizi oldukça profesyonel kullanarak kaynağınızı yaparsınız.

Bu yöntemde elinizi doğru kullanmayı öğrenene kadar önemli bir zaman geçer ve ışığa bakmak ve kaynak dumanının oluşturduğu olumsuz durumlardan da azami derecede etkilenirsiniz.

Kaynakçı, bütün bu sistemi sizin için basitleştirmeyi hedefleyen bir öneridir. Bu öneride elektrot örtüsü katı değil macun kıvamındadır ve kaynatmak istediğiniz bölge üzerine yerleştirilir. Yine örtü içeriğinde bulunan karbon, kaynak dumanının emilmesine yardımcı olur. Elektrotun diğer ucu rulodan + kutba bağlı olduğu için sistem pense gibi davranır. Elektrodun yapısı, kendi kendine dikiş yapabilmesine olanak tanıyacak şekilde bükülüdür. Yine – kutuptaki pense, mıknatıslı düzeneği sayesinde istenilen herhangi bir yere pratik bir şekilde bağlanabilir.

Size kalan kaynağı başlatmak…”

Red Dot Design Concept 2011 finali ağustos ayında gerçekleştirilecek. Zeki Özek’e başarılar dileriz!

İlgili – iCam
İlgili – Kaynakçı

 

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER