Teknoloji

Razer’dan bir ilk: Linux işletim sistemli Blade 15 Advanced duyuruldu

razer lambda linux

Razer’ın ilk Blade dizüstü bilgisayarının çıkışının üstünden neredeyse 10 yıl geçmiş durumda. Şirketin şimdiye kadar piyasaya sürdüğü tüm bilgisayarlar Windows işletim sistemiyle gelmişti. Ancak bu durum sonunda değişti. Razer, Lambda isimli şirketle birlikte Blade 15 Advanced’e Linux işletim sistemini yerleştirdi.

Lambda, geçtiğimiz yıl çıkan Blade 15 Advanced’in güçlendirilmiş versiyonuna Ubuntu’yu yükledi. Bu özel bilgisayarın makine öğrenmesi ve yapay zekâ üstüne çalışan araştırmacılara satılması hedefleniyor.

Razer x Lambda Tensorbook adını taşıyan dizüstü bilgisayar, ABD’de 3500 dolar karşılığında satışa sunulacak. Dizüstü bilgisayarın özellikleri, yukarıda da belirttiğimiz gibi, Blade 15 Advanced ile hemen hemen aynı. 11. nesil Intel Core i7 işlemci, Nvidia RTX 3080 Max-Q ekran kartı, 64 GB RAM, 15.6 inç 165 Hz 1440p ekran ve 80 Wh batarya dizüstü bilgisayarda kullanıcıları bekliyor.

Dizüstü bilgisayarın yaklaşık 2 kilogram ağırlığındaki kasasında iki adet Thunderbolt 4 girişi, üç adet USB 3.2 Type-A girişi, UHS-III SD kart okuyucusu mevcut. Wi-Fi 6E ve Bluetooth 5.2 bağlantı destekleri de dizüstü bilgisayarda kullanıcıları bekleyenler arasında yer alıyor.

razer lambda linuxAncak Tensorbook’ta renk olarak siyah yerine gümüş tercih ediliyor. Buna ek olarak; PyTorch, Tensorflow, CUDA ve cuDNN gibi makine öğrenmesi araçları da ön yüklü şekilde sunuluyor. 4099 dolar ödeyenler ise premium destek ekibinden faydalanabilecek. Lambda’dan yapılan açıklamada, şirketin binlerce araştırma grubuna GPU, sunucu ve masaüstü çalışma istasyonu tedarik ettiği hatırlatıldı.

Razer Blade 15 Advanced’i Linux ile güncelleyen Lambda, potansiyel MacBook Pro alıcılarına ulaşmayı hedefliyor. Şirketin yaptığı ana donanım karşılaştırmasında, dizüstü bilgisayarın TensorFlow’u çalıştırırken 16 inç M1 Max işlemcili MacBook Pro’dan dört kat daha hızlı olduğu hatırlatılıyor.

İLGİLİ HABERLER