Teknoloji

RAW ve burst çekim modları Android telefonlarının kameralarına geliyor

Eğer fotoğrafçılıkla yakından ilgileniyorsanız ve çektiğiniz fotoğrafları düzenlemek de hoşunuza gidiyorsa, bir mobil cihazda RAW, yani ham fotoğraflar çekebilme fikri sizi heyecanlandıracaktır. Google da Android işletim sistemine bu desteği eklemeyi planlıyor gibi görünüyor.

google-nexus-5-311013Nokia geçtiğimiz haftalarda tanıttığı Lumia 1520’ye RAW formatında fotoğraf çekimi ve yeniden odaklamalı çekim seçeneğini eklemişti. Android tarafında da aynı gelişmelerin olacağı söyleniyor.

Google’dan Gina Scigliano’nun söylediğine göre Android’in en yeni kamera donanım soyutlama katmanı (HAL) ve çerçevesi RAW ve burst modunda fotoğraf çekimini destekliyor. Gelecek bir sürümle birlikte yayınlanacak geliştirici API’larıyla birlikte bu HAL işlevlerine erişim fırsatı sunulacak.

İşletim sistemi seviyesinde sunulacak donanım erişimini kullanmak hâlâ yazılımcıların elinde olacak; API tarafını kullanıp yazılım üretmeleri gerekecek. Yani, her bir cihaz için yazılımın güncellenmesi ve böylelikle cihazın kamerasına RAW ve burst mod desteklerinin kazandırılması gerekecek. Bu durum da mevcut cihazlarda söz konusu desteğin en azından Android 4.4 KitKat gelinceye kadar kullanılamayacağı anlamına geliyor.

Nexus 5’in RAW ve burst fotoğraf desteğini bir yazılım güncellemesiyle alacak ilk cihaz olması bekleniyor. Aslında Nexus 5 hâlihazırda HDR+ ve burst modu bulunuyor, ancak RAW yeni katılmış bir özellik olacak.

RAW dosya desteği sayesinde fotoğraflara mükemmel bir esneklik katılıyor, düzenleme yazılımları çekimlerde büyük değişiklikler gerçekleştirebiliyor. Belki de RAW desteği sayesinde mobil cihazlarda çalışacak yepyeni düzenleme uygulamaları görebiliriz.

İlgili >> CNET

İLGİLİ HABERLER