Teknoloji

Raspberry Pi de yapay zekâ furyasına uydu

raspberry pi yapay zeka

Yapay zeka teknolojilerindeki hızlı gelişmeler, küçükten büyüğe tüm teknoloji firmalarını bu alana yatırım yapmaya yönlendiriyor. Bu akımın en son katılımcısı ise, bilgisayar dünyasının minik devi Raspberry Pi oldu. Küçük boyutlu bilgisayarlarıyla tanınan şirket, şimdi de AI Kit ile yapay zeka devrimine katkıda bulunmayı hedefliyor. Raspberry Pi, bu yenilikçi ürünü için Hailo isimli çip üreticisiyle güçlerini birleştirdi. Hailo’nun teknolojik altyapısını kullanarak Hailo-8L M.2 hızlandırıcıyı içeren AI Kit, Raspberry Pi 5 mikrobilgisayarları için bir eklenti olarak geliştirildi. Ürünün, Raspberry Pi’nin dünya çapındaki onaylı satıcıları aracılığıyla “yakında” 70 dolar fiyat etiketiyle satışa sunulacağı belirtiliyor.

Yapay zekânın minik mucizesi: Raspberry Pi ve Hailo ortaklığı

Hailo CEO’su ve kurucu ortağı Orr Danon, cihazın en çarpıcı özelliklerinden biri olarak düşük enerji tüketimini vurguluyor. Danon’a göre, hızlandırıcının güç tüketimi 2W’ın altında ve pasif soğutma ile çalışıyor. Bu, cihazın 13 tera operasyon saniye (TOPS) hızında çalışabilmesine olanak tanıyor. AI Kit’in performansı, yapay zeka odaklı dizüstü bilgisayarlar için planlanan Intel’in 40 TOPS hızındaki Lunar Lake işlemcilerinden daha düşük olsa da, mobil cihazlar için yeterli bir kapasiteye işaret ediyor.

Günümüzde birçok yapay zekâ uygulaması, işlem gücü ve enerji gereksinimleri nedeniyle genellikle bulutta çalıştırılıyor. Ancak, son dönemde yapılan gelişmeler, daha az güç tüketen küçük yapay zeka modellerinin ve işlemcilerinin üretilmesine olanak tanıyor. Böylece, dizüstü bilgisayarlar ve akıllı telefonlar gibi taşınabilir cihazlar, bir API çağrısı yapmaya gerek kalmadan kod asistanları veya yapay zekâ destekli fotoğraf düzenleme uygulamalarını çalıştırabiliyor.

Taşınabilir cihazlarda yapay zeka kullanımı, şu an teknoloji dünyasının en büyük trendlerinden birini oluşturuyor. Microsoft, Copilot Plus PC‘ler gibi yerleşik yapay zekâ özelliklerine sahip dizüstü bilgisayarların ortakları tarafından piyasaya sürüleceğini duyurdu. AMD ise yeni AI markalı Ryzen işlemcilerini duyurarak bayrak gemisi çiplerinin artık üretken yapay zekâ iş yüklerini çalıştırabileceğini belirtti. Yapay zeka modellerinin eğitimi için çok aranan Nvidia H100 GPU‘larını üreten Nvidia, dizüstü bilgisayarlarda da AI çipleri sunmaya başlayacak.

Küçük boyutlarına rağmen büyük işler başaran Raspberry Pi’nin bu yeni adımı, taşınabilir cihazların yapay zekâ yeteneklerini önemli ölçüde genişletiyor. Bu gelişme, yapay zekânın günlük yaşamımıza daha derinlemesine entegre olması yolunda önemli bir adım anlamına geliyor. Raspberry Pi ve Hailo’nun ortak girişimi, kişisel teknoloji alanında yapay zeka kullanımının sınırlarını zorlayarak, kullanıcılara daha akıllı ve etkileşimli cihazlar sunma potansiyeline sahip gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER