Manşetler

Raspberry Pi 3 Wi-Fi ve Bluetooth bağlantı destekleriyle yine 35 dolara geliyor

Raspberry Pi Vakfı bilgisayarının dördüncü doğum gününü büyük bir haberle kutluyor. Kuruluş yeni bir Raspberry Pi’nin tanıtımını gerçekleştirdi. Raspberry Pi bu küçük ve aşırı derecede ucuz bilgisayara gelen en büyük güncelleme olma özelliğini taşıyor. Yine sadece 35 dolarlık fiyat etiketine sahip olan bu bilgisayar şimdi Wi-Fi ve Bluetooth desteği de barındırıyor. Kuruluşun ticari birimi olan Raspberry Pi Ticaret CEO’su Eben Upton, Wi-Fi ve Bluetooth’un insanların uzun zamandır sordukları özellikler olduğunu kaydetti.

Raspberry Pi’nin temel kullanım alanlarından bir tanesi eğitim. Bilgisayarın 35 dolarlık fiyatı onun birçok sınıfta PC’lere göre daha makul bir çözüm hâline getiriyor. Eğer okullar bu Raspberry Pi tabanlı PC’leri internete bağlamak isterse, bu çoğunlukla ethernet kabloları üzerinden gerçekleştiriliyor. Ancak Pi 3 ile birlikte internete bağlamak zahmetli olmaktan kurtulacak, bir seferde birden fazla sınıfı kapsayan Wi-Fi bağlantısı üzerinden bilgisayarlar internete bağlanabilecek.

Bluetooth’un eklenmesi de hobi veya araştırma amaçlı kullanıcılar için epey önemli sayılır. Şu sıralar Pi bilgisayarlarını laboratuvarlarında veya evlerinde çeşitli sensörlerden bilgi almak için kullananlar, Bluetooth bağlantı desteği sayesinde sensörlerden verileri, onlara kabloyla bağlantı kurmadan alabilecekler. Kablosuz klavye veya fare kullanabilecek olmak da Raspberry Pi 3’ün sağlayacağı önemli avantajlardan bir tanesi oluyor.

Upton, şimdiye kadar bu eklentilerin 35 dolarlık bir bilgisayarda mümkün olmadığına dikkat çekiyor. Rasberry Pi 3’te bu kablosuz özelliklere yer vermek için bileşenlerin fiyatlarının aşağı inmesini beklemek zorunda kalmışlar. Bu arada mühendislik ve sertifikasyon gibi işlerin yerine getirilmesi için Ticaret biriminin eleman sayısı da yeterli değilmiş. Upton, Pi 2 çıktığında Ticaret biriminde 20 çalışan ve bunun içinde sadece altı mühendis olduğuna dikkat çekiyor. Halbuki şimdi bu birimin toplam çalışan sayısı 30-40 arasına çıkmış durumda.

Raspberry Pi 3 yeni özelliklerin yanı sıra hız bakımından da önemli bir sıçrama gerçekleştiriyor. İşlemcisi 64-bit, dört çekirdekli 1.2 GHz ARM Cortex A-53 olarak belirlendi, böylelikle 900 MHz, 32-bit işlemciye göre büyük bir artış gerçekleşmiş oldu. RAM ise hâlâ 1 GB olarak sunulmaya devam ediliyor. Buna rağmen Pi 3’ün selefi Raspberry Pi 2‘den yüzde 50 daha hızlı olduğu söyleniyor. Upton, bu hız artışının insanların Pi’yi eksiksiz bir PC olarak görmeleri için yeterli olduğuna dikkat çekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER