Teknoloji

Raspberry Pi 2 Model B çıktı: Dört çekirdekli işlemci, 1 GB RAM, ücretsiz Windows 10

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

raspberry-pi-2-model-b-020215-2

Dünyanın dört bir yanındaki donanım meraklılarının merakla beklediği Raspberry Pi 2 Model B, element14 tarafından duyuruldu. Aslında bu yeni modelin 2017’ye kadar çıkması beklenmiyordu, ancak üretici bir sürpriz yaparak güncellenmiş donanımı erkenden çıkardı.

Raspberry Pi Model B orijinal Model B’nin süper güçlü bir versiyonu olarak karşımıza geliyor. 900 MHz dört çekirdekli Broadcom yongaüstü sistem ve 1 GB RAM bu sistemin başlıca unsurları arasında yer alıyor. element14’ün iddiasına göre bu sistem Raspberry Pi Model B+’dan altı kat daha güçlü.

Yeni BCM2836 modelinde dört adet 32-bit ARMv7 Cortex-A7 çekirdek yer alıyor. Bu sistem 1 GB RAM tarafından destekleniyor. Böylelikle güç anlamında önemli bir sıçrama gerçekleştirilmiş oluyor.

element14’ün belirttiğine göre, genişletilmiş GPIO bağlantı uçları, geliştirilmiş güç yönetimi ve bağlantı destekleri sayesinde dört taneye kadar USB cihazı bağlamak mümkün oluyor. Bunların arasında sabit disk sürücüleri gibi güç beslemeli cihazlar da bulunuyor.

raspberry-pi-2-model-b-020215-3

40 pinli GPIO birden fazla sensörün, konnektörün ve genişleme kartlarının eklenebilmesi anlamına geliyor. İlk 26 pin Model A ve B’deki kartlardakiyle aynı ve hepsi geriye dönük uyumluluğa da sahip.

Altı kat daha güçlü olmasıyla ilgili olarak, kurum şefi Eben Upton The Register sitesine, yeni Raspberry Pi ile çoklu yürütme birimli sentetik CPU benchmark testlerinin koşulması durumunda, tüm bu birimlerin altı gibi bir sayıya ayrılacağını söyledi. Bunu hem iyimser hem de kötümser bakış açılarıyla yorumlayan Upton; bunların çoklu yürütme birimli benchmark testleri olduğu için iyimser baktığını, ancak bu tür sentetik benchmark testlerinin ARM tabanlı işlemciyi çok fazla zorlamadığından dolayı da kötümser olduğunu dile getirdi.

Yani, bu sistem gerçek dünya şartlarında göründüğünden daha da güçlü olabilir.

raspberry-pi-2-model-b-020215

Raspberry Pi 2 bugün itibarıyla B+ modeliyle aynı fiyat etiketiyle satışa sunulacak. Fiyatı 26.42 pound (96.15 TL) olarak belirlendi.

Bu arada Microsoft Windows 10’un Raspberry Pi’de çalışacak ücretsiz versiyonu üzerinde çalışıyor. Şirket bu yolla Nesnelerin İnterneti dalgasının yayılmasında önemli bir rol oynayacağı düşünülen Raspberry Pi’yi değerlendirmiş oluyor. Microsoft ve Raspberry Pi Foundation bu ortak proje için altı ay boyunca çalışıyor.

Windows 10, Raspberry Pi 2’nin ARM tabanlı yongaset taşıyan en son versiyonunda çalışacak. Windows 10’un Raspberry Pi 2’ye özel kodu Microsoft’un Nesnelerin İnternet için Windows Geliştirici Programı üzerinden geliştirici camiasına ücretsiz olarak sunulacak.

İLGİLİ HABERLER