Dosya

Ramazan’da işinize yarayacak mobil uygulamalar

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Mobil uygulamalar artık günlük hayatın neredeyse tüm katmanlarında kullanılır hale gelmiş durumda. Geleneksel yöntemler yerini mobil uygulama destekli modern yöntemlere bırakırken, bu değişim etkisini içinde bulunduğumuz Ramazan ayında da gösteriyor. Eskiden buzdolabının kapağına tutturulan imsakiyelerin veya duvara asılan takvimlerin yerini mobil uygulamalar alıyor. Bu uygulamalardan bazılarını Teknoblog olarak sizler için sıraladık. Uygulamaların çoğunun İmsakiye veya İmsakiye 2013 adını taşıması kafa karışıklığı oluştursa da ayırt edici bazı noktalar sayesinde bu kafa karışıklığı ortadan kalkıyor.

ramazan-2013-imsakiyeler (565 x 377)

2013 İmsakiye (iOS)

iOS platformu için hazırlanan bu uygulama aracılığıyla dünyanın hemen hemen her ülkesindeki imsak ve iftar vakitlerini görmek mümkün oluyor. Uygulamayı başlattıkları zaman karışılarına gelen liste üzerinden bulundukları şehri seçen kullanıcılar karşılarına çıkan ekranda o güne ait namaz vakitlerini görebiliyor. Bu ekranda iftar vaktine kalan süreyi gösteren bir sayaç da bulunuyor. Ramazan ayının tamamına ait imsakiyeyi de gösteren uygulama kullanıcılarını imsak ve iftar vakitleri için uyarı ve not oluşturma yeteneğine de sahip.  Sade tasarımı ve işlevselliği bir arada sunan 2013 İmsakiye uygulamasını buraya tıklayarak cihazınıza indirebilirsiniz.

imsakiye-ios-1

İmsakiyeler (iOS)

iOS için hazırlanan uygulamanın arayüzü biraz fazla kalabalık olsa da, işlevsellik bakımından hakkını teslim etmek gerekiyor. Kullanıcının konumunu otomatik olarak belirleyen uygulama ana ekranda o şehrin o günkü vakit bilgilerini veriyor. İmsak ve iftar vakitlerine ne kadar kaldığını gösteren sayaçlar da bu ekranda yer alırken, kullanıcılar diledikleri takdirde iftar veya sahur için hatırlatıcılar oluşturabiliyor. Alt çubukta yer alan imsakiye ikonuysa tahmin edilebileceği üzere Ramazan ayının tamamına ait vakit bilgilerini veriyor. Uygulamadaki yoğun reklam gösteriminden rahatsız olanlar dilerlerse uygulama içi satın alma özelliğini kullanarak reklamları devre dışı bırakabilirler. Uygulamayı indirmek için buraya tıklamanız yeterli.

imsakiye-ios-2

Ramazan İmsakiye 2013 (iOS)

Yukarıda bahsedilen diğer uygulamalar gibi iOS için hazırlanan Ramazan İmsakiye 2013 uygulaması da içinde bulunulan güne ve Ramazan ayının tamamına ait vakitlerin tamamını kullanıcılarına ulaştırıyor. Ana ekranların vazgeçilmez elemanlarından biri olan iftar sayacı bu uygulamada da yerini alırken, tıpkı takivmlerde olduğu gibi, bir Hadis-i Şerif’in de ana ekrana yerleştirildiği görülüyor. Oldukça yalın bir tasarıma sahip olan uygulamayı buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

imsakiye-ios-3

Namaz Vakti (iOS & Android)

Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan Namaz Vakti uygulaması tüm yıl kullanıma yönelik bir uygulama olsa da, yetenekleriyle Ramazan ayında ön plana çıkmayı başarıyor. Kullanıcıların konum bilgilerini girmesinin ardından ortaya çıkan ana ekranda kullanılan tasarım görsel bakımdan artı puan alırken, namaz vakitleri için hem öncesinde hem de vakit geldiğinde bildirim yapabilmesi sayesinde uygulamayı kullananların gereken hazırlıkları vakitlice yapmasına katkıda bulunuyor. Akıllı telefonun yeteneklerine bağlı olarak kıbleyi tespit edebilen uygulamada kullanıcılar ezan ve dua da dinleyebiliyor. Uygulamadan hem iOS hem de Android kullanıcıları faydalanabiliyor.

namaz-vakti-ios

İmsakiye 2013 (Android)

Android için hazırlanan bu uygulamada Türkiye’nin yanı sıra dünyanın farklı yerlerindeki imsak, iftar ve namaz vakitleri kullanıcılara gösteriliyor. Android için hazırlanan imsakiye uygulamalarının pek çoğu gibi İmsakiye 2013 de iOS muadillerine göre daha sade olan tasarımıyla dikkat çekiyor. Günlük listede kullanıcılara imsak ve iftar vakitleri gösterilirken, günün detaylı görünümüne geçiş yapıldığında o güne ait tüm namaz vakitleri görülebiliyor. Buraya tıklayarak uygulamayı Google Play üzerinden indirebilirsiniz.

imsakiye-android-1

İmsakiye 2013 (Android)

Ramazan ayı için hazırladığı uygulamaya bu son derece jenerik ismi koyan yazılımcılardan birisi de Shamanic. Diğer uygulamaların aksine sadece sahur ve iftar zamanlarına odaklanan uygulamada bu vakitler ana ekranın ortasında mümkün olduğunca büyük biçimde gösteriliyor. Ramazan ayının tamamına ait imsak ve iftar bilgileri de uygulama üzerinden görülebiliyor. Geride bırakılan günlerin üzerine bir çizik atılmasıysa görsel açıdan hoş bir dokunuş olarak göze çarpıyor. Uygulamayı indirmek için buraya tıklayarak Google Play sayfasına ulaşabilirsiniz.

imsakiye-android-2

Akınsoft İmsakiye 2013 (Android)

Shamanic tarafından hazırlanan İmsakiye 2013 uygulamasındaki gündüzü hatırlatan tasarımın aksine Akınsoft’un İmsakiye 2013 uygulamasında geceyi hatırlatan bir tasarım kulanılmış. Uygulamadanın ana ekranında kullanıcılara seçilen konumun önceki güne ve içinde bulunulan güne ait vakit bilgileri gösterilirken, diğer uygulamalarda olduğu gibi tüm Ramazan ayına ait vakit bilgileri de yer alıyor. Uygulamanın Google Play sayfasına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

imsakiye-android-3

Namaz Vakti (Windows Phone)

Henüz yeni yeni gelişmekte olan Windows Phone ekosisteminde imsakiye uygulaması arayanlar için tek seçenek bulunuyor. Namaz Vakitleri adı verilen uygulamayla dünyanın 203 ülkesindeki namaz vakitlerine ulaşmak mümkün oluyor. Uygulama dileyen kullanıcılar için vakit geldiğinde ezan okuma özelliğini de barındırıyor. Windows Phone işletim sistemli cihaz sahipleri buraya tıklayarak uygulamayı indirebilirler.

imsakiye-windows-phone

İLGİLİ HABERLER