EğlenceTeknoloji

Rainbow Six: Siege klonu Apple ve Google’ı mahkemelik etti

rainbow six: siege

Bazı oyunların diğer oyunlardan “ilham alarak” tasarlanması ve geliştirilmesi bilinmeyen bir durum değil. Ancak bu esinlenmenin dozunun fazla kaçması, çeşitli sorunları beraberinde getirebiliyor ve kimi zaman bu sorunların etki alanı düşünülenden çok daha geniş olabiliyor. Popüler oyun Rainbow Six: Siege ekseninde yaşananlar, bu durum için somut bir örnek teşkil ediyor.

Bloomberg’de yer alan habere göre, Rainbow Six: Siege’in yayıncısı Ubisoft, Apple ve Google’a dava açtı. Bu davanın nedeni, iki şirketin mobil uygulama mağazalarında Rainbow Six: Siege’in “klonu” olduğu iddia edilen Area F2 isimli oyuna yer vermesi. Ubisoft’un dava dilekçesinde Area F2’nin Rainbow Six: Siege’in “karbon kopyası” olduğu öne sürülüyor.

Area F2’nin altında Alibaba’nın bünyesindeki Ejoy ve Qookka Games’in imzası bulunuyor. Gerçekten de Area F2’nin Siege’in ana oyun dinamiklerinden arayüz düzenine kadar pek çok şeyi “kopyaladığı” hemen fark edilebiliyor. Drone’lar, yıkılan duvarlar ve duvarlardan halat yardımıyla inmek gibi unsurlar da her iki oyunda da mevcut.

Ubisoft, telif hakkı ihlâli konusunda hem Apple’ı hem de Google’ı uyardığını; ancak iki şirketin de şimdiye kadar Area F2’yi uygulama mağazalarından kaldırma konusunda bir adım atmadığını belirtti. Apple ve Google’dan ise şimdilik konuyla ilgili açıklama gelmedi.

Ubisoft, Rainbow Six: Siege kaynaklı bu durum sebebiyle neden Area F2’nin geliştiricileri yerine Apple ve Google’a dava açtığı konusunda bir açıklama yapmadı. Ancak bu konuda akıllara gelen ilk ihtimalin hukuk sistemleriyle ilgili olduğu söylenebilir. Ejoy’un merkezi Çin’de bulunuyor. Yabancı bir şirketin Çin’de Çinli bir şirkete açtığı davada lehine bir sonuç çıkarması pek kolay görünmüyor. Apple ve Google’ı Area F2’yi mağazalarından kaldırmak zorunda bırakabilecek bir dava, Ubisoft’un daha kolay sonuç almasını ve gelir kaybını minimuma indirmesini sağlayabilir. Eğer bu yöntem başarılı olursa, başka geliştiriciler tarafından uygulanması da sürpriz olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER