Teknoloji

Radikal 4 saat içinde içerik kaldırma zorunluluğu getirecek değişikliği protesto ediyor

Bir hafta önce TBMM Genel Kurulu’dan geçen 5651 sayılı kanunda yapılan değişikliklerin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayından geçmesiyle birlikte içeriği sakıncalı bulunan web sayfaları için Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın emriyle, yargı kararı gerekmeksizin 4 saat içinde kapatma kararı verilebilecek. Tabii ki, daha sonra şikayette bulunan kişi veya kurumun yasağı sürekli hâle getirmesi için 24 saat içinde mahkeme kararı çıkarması gerekecek.

radikal-4-saat-180214 (650 x 363)

Getirilen bu düzenleme kişilerin gizlilik haklarının emniyet altına alınması bakımından önemli bir gelişme olarak görülüyor, ancak hangi web sayfalarının bu “uygunsuz” olarak nitelendirileceği ve harekete geçileceği konusunda yoruma açık bir durum söz konusu. Bu da hoşa gitmeyen, beğenilmeyen, eleştirel nitelikteki herhangi materyalin istendiği takdirde engellenebileceği endişesini doğuruyor.

Radikal’in web sitesi, bu duruma dikkat çekmek amacıyla “4 saat” olarak adlandırdığı bir hareket başlattı. Site bazı haberleri, fotoğrafları, köşe yazılarını ve tweet’leri 4. saatin sonunda siliyor. Web sitesinde 4 saat yayında kalan haberler başlarında bulunan işaretle gösteriliyor, ayrıca bu işaret içinde yer alan bir sayaç da ne kadar sürenin kaldığını gösteriyor.

İlgili >> Radikal

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER