ManşetlerTeknoloji

Rabbit R1: Yapay zekâ mobil cihaz deneyiminin kalbine yerleşiyor

rabbit r1

Yapay zekâ CES 2024‘ün en popüler temaları arasında yer alıyor. Akıllı ev cihazlarından akıllı telefonlara, robotlardan televizyonlara, arabalardan bilgisayarlara kadar herkes yapay zekâ pastasından pay almak istiyor. Bunlardan birisi de Rabbit R1 adında cep boyutunda bir mobil cihazı tanıtan Santa Monica merkezli bir yapay zekâ girişimi olan Rabbit Inc. oldu.

R1, doğal dille çalıştırılan bağımsız bir el tipi cihaz. Dokunmatik ekranı, bas-konuş düğmesi, analog kaydırma tekerleği, sesli komutlar için bir mikrofon, yanıt için hoparlörler ve Tavşan Gözü adı verilen Bilgisayar Görüşü özellikli 360 derece dönebilen bir kamera gibi özelliklere sahip olan R1’in kalbinde MediaTek Helio P35 işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 4 GB RAM ve 128 GB depolama alanı eşlik ediyor. USB-C, Bluetooth, Wi-Fi ve 4G destekli SIM yuvası da cihazda mevcut. Peki R1 tam olarak ne yapıyor?

Şirketin web sitesindeki demo bu soruya en iyi cevabı veriyor. R1, Rabbit OS adı verilen Büyük Eylem Modeli (LAM) tabanlı bir işletim sistemiyle birlikte geliyor. Bu işletim sistemi cihazın tüm uygulamalarında gezinmeye ve bunları standart bir akıllı telefona kıyasla daha hızlı kullanmaya yardımcı oluyor. Şirket, temel modelinin, belirli uygulamaları kullanırken kullanıcının niyetini ve davranışını öğrenebileceğini ve ardından bunları güvenilir ve hızlı bir şekilde taklit edebileceğini belirtiyor.

Örneğin Spotify’ı R1’e bağlayarak yalnızca sesli komutları kullanarak müzik çalmakla kalmayıp, aynı zamanda yapay zekadan aynı albümdeki diğer şarkıları çalmak gibi bağlamsal görevleri gerçekleştirmesini de isteyebilirsiniz. R1’den şarkının sözlerini kimin yazdığını, müziği kimin bestelediğini, şarkıyı kimin sample’ladığını ve daha fazlasını söylemesini isteyebilirsiniz. Bu, ChatGPT ile konuşmaya benziyor ancak şirket, R1’in yanıtlarının çok daha hızlı olduğunu iddia ediyor.

Uber gibi bağlantılı uygulamalar için, R1’den ofisinizden evinize bir araç rezervasyonu yapmasını isteyebilirsiniz. Normalde akıllı telefonla birden fazla işlemle tamamlanabilecek bir görev, R1 sayesinde tek bir adımla tamamlanabiliyor. Örneğin, “Bana ve altı arkadaşıma sığacak bir Uber bul” denince R1, standart Uber yerine Uber XL rezervasyonu yapıyor.

Rabbit’in kurucusu ve CEO’su Jesse Lyu konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Rabbit artık yapay zekanın gücüyle sezgisel, uygulama içermeyen bir deneyime doğru ilerliyor. ChatGPT gibi Büyük Dil Modelleri, yapay zeka ile doğal dili anlama olasılığını gösterdi; Büyük Eylem Modelimiz bunu bir adım daha ileriye taşıyor: yalnızca insan girdisine yanıt olarak metin üretmekle kalmıyor, aynı zamanda işleri halletmemize yardımcı olacak kullanıcılar adına eylemler de üretiyor”

Rabbit R1 için siparişler açıldı

Rabbit R1, 199 dolarlık fiyatıyla ön satışa çıkmış durumda. Sevkiyatlar mart ayı itibarıyla başlayacak. Başlangıçta R1, en popüler uygulamalarla çalışacak şekilde eğitilecek. İleriye dönük olarak, kullanıcıların niş uygulamalar ve iş akışlarında belirli görevleri yerine getirmek için kendi “Tavşanlarını” eğitmeleri de mümkün olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER