Teknoloji

Qualcomm’un gelecek nesil Snapdragon yongasına ait detaylar ortaya çıktı

Qualcomm’dan sızan bir doküman gelecek nesil Snapdragon işlemcileriyle ilgili ayrıntıları ortaya koyuyor. Oldukça iddialı olan şirket, gelecek nesil işlemcisinin sadece iPad 2 ve Motorola Xoom’da yer alan mevcut ARM Cortex A9 yongalarını değil, bu yılın sonlarına doğru çıkması beklenen gelecek nesil Cortex A15 yongalarını da yenmesini amaçlıyor.

MSM8270, MSM8930, MSM8960 ve APQ8064 işlemcilerinin herbiri Qualcomm’un Krait adlı yeni CPU mimarisini baz alıyor. Yeni yonga 28 nanometre süreci üzerine inşa edilirken 2.5 GHz’e kadar çalışma hızları sunuyor. Bu yonga Cortex A15 işlemcisine göre yüzde 23 daha fazla bilişim gücünü sunarken, aynı performansı ise yüzde 47 daha az güç tüketerek karşılayabiliyor. Ham CPU gücü bakımından selefine göre beş kat daha hızlı çalışması beklenen bu işlemciler söz konusu konsol kalitesinde oyun sunan grafik işlemeye geldiğinde dört kat daha hızlı çalışabiliyor. Sadece 1080p ve 3D videoyu desteklemekle kalmayacak yeni nesil yonga aynı zamanda 7.1 kanallı Dolby Surround ses sistemlerini ve 20 megapiksele kadar çözünürlük desteğine sahip kameraları da destekleyebilecek.

MSM8960 dahili 3G ve LTE tabanlı 4G donanımını da barındıracak ve ilkbaharın sonlarında şirketlerin test etmesi için onlara sunulacak. Diğer Snapdragon yongalarının teslimine ise bu yıl sonundan itibaren başlanması bekleniyor. Bu işlemcilerin son kullanıcıya hitap eden cihazlarda sunulması ise üreticilerin takdirine kalmış olacak. En iyi ihtimalle bu yeni yongaları barındıran cihazları 2012 yılında piyasaya çıkacak mobil cihazlarda görmeye başlayacağız.

İlgili – Electronista

İLGİLİ HABERLER