Teknoloji

Qualcomm’dan Android camiasını korkutan hareket

cyanogenmod-10-logo

Android camiası çok yakın zamanda büyük bir korku yaşadı. Qualcomm geçtiğimiz birkaç gün içinde DMCA (Digital Millenium Copyright Act) isteğinde bulundu ve daha sonra bunu geri çekti. Söz konusu talep çoğu Android odaklı ve yonga üreticisinin gizli teknolojisini kullandığı öne sürülen 116 kod kaynağını kapatmakla ilgiliydi.

Daha sonra ortaya çıktı ki, Qualcomm’un hedeflediklerinden birkaçı şirketin açık kaynak yazılımını kullanan yasal kullanıcılardı. Hatta bunlar arasında bazı tanıdık isimler de bulunuyor. CyanogenMod özelleştirilmiş ROM ekibi, Sony ve hatta Qualcomm’un kendisi bile listede yer alıyordu. Bir kaldırma hamlesi, Snapdragon işlemcili birçok cihaz için yapılan Android özelleştirmeleri noktasında büyük baş ağrısı yaratabilirdi.

Qualcomm böyle bir hamlenin altında yatan neden hakkında bir yorumda bulunmadı, ancak Android Police sitesine bundan böyle daha dikkatli bir yaklaşım izleyeceğinin bilgisini verdi. Kodları detaylı bir şekilde inceleyecek olan şirket aynı zamanda yasal bildirimler havada uçuşmadan önce herhangi bir anlaşmazlığa barışçıl yollarla çözüm bulmak için işbirliği yolları da arayacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER