Teknoloji

Qualcomm’a göre Apple’ın iOS güncellemesi yasağın kalkması için yeterli değil

apple iphone 8 plus

Apple, daha eski model iPhone’larını Çin pazarında tutmanın bir yolunu bulmuş olabilir. Ancak Qualcomm’a sorulursa, bu çözüm yeterli sayılmaz. iPhone 6s’ten başlayarak geçen yılki X modeline kadar çıkan tüm iPhone modellerinin ülkedeki satışı için çıkarılan ihtiyat tedbir kararının ardından Apple, iOS 12.1.2 güncellemesiyle Qualcomm’un ihlâl edildiğini iddia ettiği patentlerle ilgili sorunlara çözüm bulunacağını kaydetmişti.

Qualcomm ise Apple’ın verdiği karşılığın yetersiz olduğunu, Çinli mahkemelerin söz konusu iPhone’larla ilgili olarak verdiği satış ve ithalat kararına derhal uyması gerektiğini söylüyor.

Görünüşte çok basit olan iki patentin dünyanın en güçlü teknoloji şirketlerinden bir tanesi üzerinde bu kadar etki yaptığını görmek inanılmaz. Ancak, patentlerin ne kadar güçlü birer silah olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Öyle ki, Apple’ın çok büyük önem verdiği pazarlardan bir tanesi olan Çin’deki faaliyetlerine büyük sekteye uğratma tehlikesini oluşturuyor. Bu arada olaya konu olan iki Qualcomm patentinden bir tanesi bir telefonda uygulamalar arasında geçiş yapma, diğeri de duvar kağıdı olarak kullanılacak fotoğrafların yeniden boyutlandırılmasıyla ilgili.

Apple şimdiye kadar konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmamış olsa da, Cupertino şirketi sadece daha eski iOS versiyonuyla çalışan iPhone’ların durumdan etkilendiğine inanıyor. Bu nedenle iPhone Xs, Xs Max ve XR Çin’deki ihtiyati tedbir kararının dışında tutuluyor. Apple’ın en son çıkardığı iOS güncellemesi muhtemelen mahkeme kararına uygun koşulları yaratmıştır. Bu durumda Apple, söz konusu daha eski iPhone modellerini Çin’de yeniden satışa sürmeye başlayabilir.

Ne var ki, Qualcomm Apple’ın daha en baştan yasaklanmış iPhone’ları satmayı bırakmadığını öne sürüyor. Öte yandan Apple’ın, hiçbir zaman resmi olarak yapmadığı açıklamaları şaşırtıcı ve yanlış yönlendirici olarak nitelendiriyor. Diğer bir deyişle, Qualcomm Apple’ın hiçbir şeyle uyum göstermediği ve satışları hemen durdurması gerektiği düşüncesinde ısrarlı görünüyor. Yonga üreticisi, geri kalan üç yeni iPhone modeline de Çin’de yasaklama kararı getirtmek için çalışıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER