Teknoloji

Qualcomm ve Project RAY görme özürlülere özel çok amaçlı akıllı telefonu duyurdu

Qualcomm ve Project RAY görme yetisini kısmen veya tamamen yitirmiş olan kullanıcılar için çok amaçlı bir akıllı telefon geliştirdi. Project RAY telefonu olarak adlandırılan bu cihaz görmeden de kontrol edilmeyi mümkün kılacak bir kullanıcı arayüzü barındırıyor. Cihaz görme yetilerini yitirmiş kişilerin gün boyunca kullandıkları cihaz sayısını azaltma, tüm ihtiyaçlarını tek bir cihaza sığdırma amacını taşıyor.

Görme özürlü kullanıcıların çoğu telefon görüşmeleri yapmak için basit cep telefonları kullanıyor. Doğrusunu söylemek gerekirse günümüzün akıllı telefonları ekranı görmeden kullanma imkanına pek sahip değil. Project RAY ise günlük hayatta birçok farklı cihaz kullanmak zorunda olan görme yetisini kaybetmiş kullanıcıların ihtiyaçlarını tek bir cihazda topluyor. Qualcomm tarafından desteklenen bu Android işletim sistemli akılı telefon geniş bant internet erişimi ve uyarlanabilir kullanıcı arayüzü barındırıyor. RAY akıllı telefonu şu anda İsrail’deki 100 kadar kullanıcı tarafından test ediliyor.

Project RAY telefonun kullanıcı arayüzü kullanıcının ekranın herhangi bir noktasına dokunarak cihazı tetiklemesine ve sonrasında bir işlev seçmesine izin veriyor. İsrail’in Görme Özürlülere özel Merkez Kütüphanesinin sesli kitap servisiyle eş zamanlı olan bu cihaz yazılı mesaj gönderme, telefon görüşmeleri yapma, navigasyon, sosyal ağ servisleri, nesne tanıma, uzaktan yardım, sesli kitap okuma gibi işlevleri sunuyor. Qualcomm idari başkan yardımcısı ve genel hukuk müşaviri Don Rosenberg Project RAY cihazının görme özürlü veya görme yetisini kaybetmekte olan kişilerin özkaynaklara ve bilgiye bağımsız şekilde ulaşmasına yardımcı olacağını kaydetti.

İlgili >> Qualcomm

İLGİLİ HABERLER