Teknoloji

Qualcomm ve Meta iş birliğiyle gelecek nesil cihazlara güç verecek yeni Snapdragon çipler tanıtıldı

snapdragon xr2 gen 2

Qualcomm, çarşamba günü Meta ile iş birliği içinde geliştirdiği, yaklaşan yeni nesil sanal gerçeklik başlıkları ve akıllı gözlüklere güç verecek iki yeni Snapdragon çipi duyurdu. Snapdragon XR2 Gen 2, iki çip içinde daha güçlü olanı olup, önceki nesle göre 2.5 kat daha iyi GPU performansı ve sekiz kat daha hızlı AI hızları sunuyor. Bu çip, göz başına 3.000 x 3.000’e kadar ekran çözünürlüğüne sahip karışık gerçeklik cihazlarını desteklemek üzere optimize edilmişken, aynı zamanda daha detaylı dokular ve daha yüksek kare hızları sunuyor.

Snapdragon XR2 Gen 2’nin öne çıkan özellikleri

Sanal ve artırılmış gerçeklik arasında geçiş yapabilen başlıklar için Qualcomm, XR2 Gen 2’nin tam renkli geçirgen görüşe 12 ms’den daha kısa bir sürede geçiş yapmasına olanak tanıdığını belirtiyor. Diğer yetenekler arasında en fazla 10 kamera ile cihazları destekleme, gelişmiş kablosuz hızlar (Wi-Fi 7’ye kadar) ve yüzde 50 artırılmış GPU güç verimliliği bulunuyor.

Meta Quest 3, Qualcomm’un yeni Snapdragon XR2 Gen 2 çipini içeren ilk perakende cihaz olacak. Hafif cihazlar ve akıllı gözlükler için ise Qualcomm, Snapdragon AR1 Gen 1 çipini sunuyor. Bu yeni çip, cihazın AI işlemlerini geliştirirken, daha iyi gürültü ve yankı iptali ve gelişmiş görüntü kalitesi için çift ISP sunuyor. Yeni silikon ayrıca 12-MP’ye kadar kameraları (video için 6-MP) ve zengin ses kaydı için mekansal sesle sekiz mikrofona kadar destekleyebilir.

Qualcomm ve Meta arasındaki iş birliği sayesinde, Qualcomm’un en yeni XR ve AR işlemcileri ilk olarak yeni Quest 3 ve Ray-Ban Meta akıllı gözlüklerde kullanılacak, her iki ürün de ekim ayında satışa sunulacak. Qualcomm, “gelecek yıl diğer üreticilerden ek cihazların takip edeceğini” belirtiyor, bu da Meta’nın bu yeni çiplerin kullanımı konusunda belirli bir ölçüde sınırlı bir ayrıcalığa sahip olacağını gösteriyor.

Meta’nın bazı rakiplerine göre biraz daha önde olabileceği bu durumda, 2024 yılında bu çipleri içeren cihazlar daha yaygın hale geldiğinde diğer OEM’lerin bu çiplerle neler yapabileceğini görmek ilginç olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER