ManşetlerUlaşım

Qualcomm ve Maserati’nin tasarladığı konsept teknoloji otomobilinin sürücü koltuğuna geçtik

qualcomm-maserati-konsept-otomobil-22

Qualcomm CES 2015’te Mercedes-Benz ve Maserati işbirliğiyle iki adet konsept teknoloji otomobili sergilemişti. O iki otomobilden Maserati markalı olanı MWC 2015’teki Qualcomm standına park etmişti. Qualcomm yetkilisini otomobil hakkında bize bilgi vermesi için ikna ettikten sonra sürücü koltuğuna oturduk ve sadece bir konsept olma amacı taşıyan, seri üretimi planlanmayan otomobilin nasıl bir deneyim sunduğunu gördük.

qualcomm-maserati-konsept-otomobil-10qualcomm-maserati-konsept-otomobil-8qualcomm-maserati-konsept-otomobil-9qualcomm-maserati-konsept-otomobil-6qualcomm-maserati-konsept-otomobil-13qualcomm-maserati-konsept-otomobil-14qualcomm-maserati-konsept-otomobil-15Öncelikle birkaç bilgi verecek olursak, 2015 Maserati Quattroporte konsept teknoloji otomobili gelecek nesil bilgi ve eğlence sistemiyle güvenlik özelliklerini sergilemek amacıyla hazırlanmış. İçinde Qualcomm Snapdragon 602A otomotiv işlemcisi, Qualcomm Gobi 3G/4G LTE modem, Qualcom VIVE Bluetooth ve Wi-Fi, Qualcomm IZat konum servisleri, Qualcomm WiPower kablosuz şarj gibi teknolojiler barındırıyor.

Otomobilin ön camında, tepe ile arka camın buluştuğu yerin ortasında ve dikiz aynalarında olmak üzere toplam dört tane kamera sistemi bulunuyor. Sürücü kontrol panelinden ön kameranın veya arka kameranın görüntüsünü almak mümkün olurken, kenarlardaki aynalar da barındırdıkları kameralarla sürücüye daha detaylı görüntüler sunuyor. Ayrıca sürücü istediğinde normal aynaya da geçiş yapabiliyor. Dikiz aynasından da arka kameranın görüntüsü yansıtılabiliyor. Kameralarla birlikte var olan sensörler sayesinde çevredeki nesneler algılanıyor, park ederken kamerayla birlikte bu sensörlerden gelen verilerle de değerlendirilerek güvenli parkın yapılması sağlanıyor. Arkada veya kenarda, genellikle sürücünün göremediği noktada bir nesne bulunuyorsa, yan aynalarda bulunan ışıklar kırmızı renk vererek sürücüyü uyarıyor.

[quote_center]OTOMOBİLİN DÖRT BİR YANI KAMERALARLA DONATILMIŞ.[/quote_center]

Otomobilin içinde üç tane büyük ekran var. Bunlardan biri direksiyonun hemen arkasında, burada hız, yakıt, motor göstergeleri yer alıyor, kamera görüntüleri de buraya yansıtılabiliyor. Sürücü ve ön yolcu koltuğunun arasına denk gelen bölümdeyse büyük bir dokunmatik ekran var. QNX tabanlı sistemle etkileşim bu kullanıcı arayüzü üzerinden kuruluyor. Sesli komut destekli bu sisteme istediğinizi söylemeniz yeterli. Örneğin bir yere gitmek istediğinizde yol tarifini sesli olarak isteyin, daha sonra uygun rota çıkarılıp kontrol panelinde size gösterilsin. Bunun dışında kontrol paneli üzerinden multimedya sistemini kontrol edebilir, sevdiğiniz şarkıları dinleyebilir veya video izleyebilirsiniz. Bu arada normal FM radyo alıcısının yanı sıra otomobilde bulunan 4G LTE bağlantısı yardımıyla internet radyolarını da dinleyebilirsiniz.

[quote_center]MIRRORLINK ARACILIĞIYLA SİSTEME BAĞLADIĞINIZ MOBİL CİHAZIN EKRAN GÖRÜNTÜSÜNÜ KONTROL PANELİNE YANSITABİLİR, CİHAZI BURADAN KONTROL EDEBİLİRSİNİZ.[/quote_center]

Mirrorlink aracılığıyla otomobile bağlanan Android telefonun kullanıcı arayüzünü kontrol paneline yansıtabilir, telefonu kontrol paneli üzerinden dokunmatik olarak yönetebilirsiniz. Saydığımız bu iki ekrana ek olarak arkadaki yolcular için de, normal otomobillerde genellikle küllük veya bardaklığın bulunduğu noktada bir ekran bulunuyor. Buradan da arkadaki yolcular için çeşitli içerikler oynatılabiliyor veya onlar da bu ekran üzerinden araç içi bilgi ve eğlence sistemiyle etkileşime geçebiliyor.

Qualcomm ve Maserati’nin konsept teknoloji otomobili sahip olduğu 4G LTE bağlantısını kişisel erişim noktası aracılığıyla araçtaki yolcuların akıllı telefon, tablet veya dizüstü bilgisayarlarına paylaştırıyor, diğer bir deyişle otomobil bir Wi-Fi erişim noktası gibi işlev görüyor. Ayrıca dışarıdan toplanan veriler otomobil tarafından işlenerek çeşitli verilerin kontrol panelinde gösterilmesi sağlanıyor. Örneğin maç sonuçları bu şekilde aracın kontrol paneli üzerinden sürekli takip edilebilir, araç içindeki farklı ekranlarda gösterilmesi sağlanabilir.

[quote_center]QUALCOMM VE MASERATI GELECEĞİN OTOMOBİLLERİNİN NASIL OLACAĞINI GÖSTERİYOR.[/quote_center]

Bu lüks Maserati Quattroporte konsept otomobilini belki gerçek hayatta görmeyebiliriz, ancak gelecekte otomobillerimiz aynen bu şekilde işleyecek. Qualcomm’un öngördüğü bu deneyim hayal değil, sadece birkaç yıl içinde hayatın sıradan bir parçası olacak.

İLGİLİ HABERLER