Manşetler

Qualcomm Snapdragon Wear 3100 ile Android akıllı saatlerde yeni dönemi başlatıyor

qualcomm snapdragon wear 3100

Qualcomm’un önemli bir akıllı saat yongası çıkarmasından bu yana iki buçuk yıl geçti. O zamandan bu yana Android akıllı saatleri acı çekiyor. Ancak ilerleyen aylarda bunların bazı anlamlı iyileştirmeler kazandığını görebiliriz. Qualcomm akıllı saatler için Snapdragon Wear 3100 adında yeni bir işlemci çıkarıyor. Bunun pil ömrünü artıracağı, sürekli açık ekran özelliğini genişleteceği, spor cihazlarına ve fitness sensörlerine daha fazla esneklik kazandıracağı söyleniyor.

Yeni yonganın en önemli özelliği ikinci bir düşük güçlü işlemci barındırması. Bunun, akıllı saat kullanılmadığı zamanlarda işlerin çoğunu yapması planlanıyor. Bu yardımcı işlemci saatin sensörlerini ve çevresel etkili ekranını çalıştıracak. Aynı zamanda ana işlemcinin tükettiğinden 20 kat daha az enerji tüketecek.

Qualcomm’un giyilebilir teknolojiler şefi Pankaj Kedia, kullanıcıların saatlerini kullanmadıkları zamanın yüzde 95’inde saatin ya çevresel modda ya da sürekli algılama modunda olduğunu söylüyor. Bu nedenle yardımcı işlemcinin saatin iş yaptığı zamanın yüzde 95’lik kısmında sorumlu olarak çalışacağını dile getiriyor.

qualcomm snadragon wear 3100
Snapdragon Wear 3100 | Görsel: Qualcomm

Bu yeni yonga nesliyle birlikte gelen yeniliklerin hepsi bu kadar gibi görünüyor. Hem Wear 3100 hem de selefi Wear 2100 aynı ana işlemciyi paylaşıyor. Bu nedenle büyük hız artışlarını beklememek gerekiyor. Yardımcı işlemci ana yenilik ve Qualcomm’un yeni yongasının getirdiği yeniliklerin büyük çoğunluğunu yardımcı işlemciye borçluyuz.

Tabii ki, yeniliklerin ve geliştirmelerin büyük çoğunluğu pille de yakından ilgili. Qualcomm, yeni işlemcili bir akıllı saatin standart bir Wear OS akıllı saatinin bir günlük çalışma ömründen daha fazlasına ulaşacağını ya da diğer bir deyişle 5 saat kadar daha uzun pil ömrüne erişeceğini söylüyor. Şirketler daha küçük kapasiteli piller kullanıp cihazlarını inceltebilir ve aynı çalışma ömrünü de yakalayabilir. Spor odaklı akıllı saatlerde de önemli gelişmeler bekleniyor. Yeni yonga GPS ile daha iyi çalışacak şekilde tasarlandı. Böylelikle 15 saat aralıksız kullanım sunabilecek. Qualcomm bu saatlerin zaten büyük pillerle geldiğine dikkat çekiyor. Bu nedenle onların pil ömrü tarafındaki gelişmeleri hissetmesi daha kolay olacak.

Yardımcı işlemcinin daha zengin bir çevresel ekrana izin vermesi bekleniyor. Qualcomm, adım sayar gibi, saatin komplikasyonlarının anında güncelleneceğine dikkat çekiyor. Wear OS akıllı saatlerinin Apple Watch’a göre birkaç avantajından bir tanesi saat kadranını her zaman gösterebilmesiydi. Canlı komplikasyonlar da Snapdragon Wear 3100 platformu sayesinde elde edilecek yeniliklerden bir tanesi olacak.

Wear 3100 işlemcili akıllı saatlerin bir başka kazancı daha var. Eğer pil azalırsa, akıllı saatin ana işlevleri kapatılabilecek. Böylelikle saat, basit bir kadranla dört güne kadar çalışabilecek. Qualcomm, bu modun yüzde 20 ve altındaki pil seviyelerinde, bir saatlik ek bir çalışma imkanı sunabileceğini söylüyor. Ne var ki, Wear OS kapandığında, bildirim gibi dikkate değer işlevlerden de mahrum kalmış olacaksınız. Yine de, saati öğrenmek gibi, bir saatten beklenen temel işlevden yararlanmaya devam edeceksiniz.

Yonganın sensörlerle olan ilişkisi de önemli yeniliklerden bir tanesi oluyor. Geçmişte şirketlerin kalp hızı ölçümü veya diğer toplanmış verilere erişmek için Qualcomm’un geliştirdiği algoritmaları kullanması gerekiyordu. Şimdiyse Qualcomm, donanım şirketlerinin kendi kodlarını yazabileceklerini söylüyor. Bu da bazı şirketlere diğerlerine göre avantaj kazanma fırsatı doğuracak. Qualcomm, bunun özellikle spor saatleri tasarlayan şirketler için değerli bir özellik olacağını söylüyor.

qualcomm snapdragon wear 3100
Qualcomm Snapdragon Wear 3100’lü akıllı saatler | Görsel: Qualcomm

Qualcomm, Wear 3100 yongalı ilk saatlerin yıl bitmeden satışa çıkacağını kaydediyor. Moda markaları yeni işlemciye ayak uyduracaklar olacak. İlk modeller Fossil, Louis Vuitton, Montblanc gibi markalardan gelecek. Son yıllarda bu markaların akıllı saatlerle farklı yaklaşımlar geliştirdiğini biliyoruz. Yeni teknolojilere hızlı biçimde ayak uydurmaya devam ediyorlar. Ne var ki, Google bu yıl herhangi bir özel gösteri yapmayacak, bir süredir dedikodusu yapılan Pixel Watch’u da yakın zamanda görmeyeceğiz.

Snapdragon Wear 3100‘un Wear OS ekosistemini canlandırmaya yeterli olup olmayacağını ilerleyen zamanlarda göreceğiz. Bu yılın sonlarına doğru platformun yeni bir güncellemeyle yeniden ateşlenmesi bekleniyor. Qualcomm‘un yongası ve Google‘ın getireceği güncellenmiş yazılımla birlikte platform gezinmesi daha kolay ve daha kullanışlı hâle gelecektir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER